Lidové noviny

Spoření na penzi již od narození

- MARCELA ALFÖLDI ŠPERKEROVÁ

PRAHA Penzijní připojiště­ní aspiruje na letošní hit drobných střadatelů. Podmínky, které zákonodárc­i schválili těsně před koncem loňského roku, ho totiž značně zatraktivň­ují. Nově si budou moci na důchod v těchto fondech, jimž se říká účastnické, spořit i děti, a to už od narození. Respektive jim tam budou peníze vkládat jejich rodiče či třeba prarodiče. V současné etapě nízkých úroků za jakékoliv vklady tak budou moci i děti profitovat ze státního příspěvku, který dosahuje až 230 korun měsíčně, a to při tisícikoru­nové úložce.

Při rentě se neplatí daň

Ve svých 18 letech si pak budou moci mladí vybrat třetinu vkladů. Musí ale splnit dvě podmínky: spořili si nejméně deset let a nezměnili v posledních dvou letech před plnoletost­í penzijní společnost. K uzavření nebo změně smlouvy dětí nebudou jejich rodi- če potřebovat souhlas soudu, jak to obecně v těchto případech stanoví občanský zákoník.

Ale tím výčet lákadel nekončí. „Další atraktivní změnou je zafixování věku pro výplatu na 60 letech,“vypočítává mluvčí Asociace penzijních společnost­í Jan Sedláček. Do konce loňského roku si lidé totiž mohli nechat peníze vyplatit až s odchodem do důchodu. Zároveň ti, kteří se rozhodnou, že si úspory nechají vyplácet formou alespoň desetileté renty, budou mít výnosy osvobozeny od daně. „Uvedené změny by mohly být pro klienty pozitivní hlavně z pohledu větší jistoty nejen v samotném produktu, ale také v tom, že se nebude výplata odvíjet od neustále se měnícího důchodovéh­o věku,“míní analytička společnost­i Swiss Life Select Anežka Kneeová.

Lidé, kteří si budou v důchodovýc­h fondech ukládat alespoň tři tisíce korun měsíčně, mohou také profitovat z vyšších daňových úlev. Dosud si mohli od daňového základu ročně odečítat až 12 ti- síc korun, od roku 2018 to bude již dvojnásobe­k.

Úbytek klientů se zastaví

„V první fázi by zatraktivn­ění mohlo přilákat takový počet nových zájemců o spoření na penzi, že by se srovnal počet lidí, kteří do třetího pilíře vstupují a kteří už si naspořené peníze vybírají,“doufá Sedláček. Podle posledních výsledků za loňský třetí kvartál totiž penzijní připojiště­ní v již uzavřených, tzv. transformo­vaných fondech opustilo bezmála 70 tisíc lidí, ovšem v doplňkovém důchodovém spoření, neboli v účastnický­ch fondech, přibylo jen 32 tisíc klientů. Jejich nárůst tak zatím dlouhodobě nestačí vyrovnávat celkový úbytek.

Zároveň nová pravidla motivují i firmy, které svým pracovníků­m poskytují příspěvek na penzijní připojiště­ní. Daňová úleva pro zaměstnava­tele se zvýší na 50 tisíc z dosavadníc­h 30 tisíc korun ročně. To je zřejmě dostatečný limit, protože průměrný příspěvek zaměstnava­tele na penzijní připojiště­ní činil 696 korun měsíčně a na doplňkové penzijní spoření 801 korun. Ze štědrosti zaměstnava­telů ovšem profituje jen pětina klientů.

Čerstvé změny přinášejí pozitiva i pro penzijní společnost­i. Vzroste jim totiž poplatek za správu a odměny z podílu na zisku. „Zvýšení poplatků bude pro klienty na jedné straně znamenat několik desítek korun ročně navíc, bude mít ale také pozitivní efekt,“míní Sedláček. Některé investiční příležitos­ti a cenné papíry byly totiž pro penzijní společnost­i ztrátové, protože za ně musely platit vysoké poplatky. Pro účastníky penzijního spoření tak byly nedostupné, byť by mohly nabízet zajímavé zhodnocení.

Nově si budou moci na důchod spořit i děti. Budou tak profitovat ze státního příspěvku, který

dosahuje až 230 korun měsíčně.

Zlepší se zhodnocení fondů?

Novela zákona rovněž rozvolnila přísná pravidla pro investován­í uložených peněz. Například dosud mohly penzijní společnost­i investovat do fondů kolektivní­ho investován­í jen 35 procent hodnoty majetku fondu, nově to bude až 60 procent. „Penzijní společnost­i také budou moci využít i doposud zakázané investice do indexových fondů. Tím by mohly dosáhnout stabilnějš­ích výsledků a zároveň i vyššího zhodnocení pro své klienty,“vysvětluje Kneeová.

V transformo­vaných uzavřených fondech si dosud spoří 4,3 milionu lidí. Nové účastnické fondy evidují zatím jen 330 tisíc klientů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia