Lidové noviny

Odejít? A kam? Šural na rozcestí

- RADIM TRUSINA JAN PALIČKA

LIBEREC/PRAHA Když byl v létě 2011 nepotřebný v Brně, sáhl po něm Liberec – přišel tehdy za milion korun „v balíčku“s útočníkem Rabušicem. Zatímco jeho parťák už má za sebou nepovedeno­u štaci v italské lize a teď se pokouší dostat do staré formy, z Josefa Šurala je nejžhavějš­í zboží české fotbalové zimy.

„Sám cítí, že mu Liberec začal být malý, proto by si měl polepšit. Nemyslím jen finančně, což je doprovodná věc. Měl by myslet na nejdůležit­ější: aby hrál a dostal se na Euro,“říká Verner Lička, předseda Unie českých fotbalovýc­h trenérů.

Šural ví, že je na rozcestí. Může zvolit čtyři trasy. „Všechny varianty jsou zhruba na stejné úrovni,“tvrdil 25letý ofenzivní záložník v úterý, když vyběhl k prvnímu zimnímu tréninku s Libercem. Projděme si je.

Sparta

Zájem o hbitého šikulu je velký, Šural se už sešel s trenérem Ščasným. „Nabídka Sparty je dobrá, nejen po finanční stránce, ale také po té sportovní,“přiznal.

Sparta je ochotna dát ligové hvězdě měsíční plat odhadem přes půl milionu korun. A s Libercem, kde Šuralovi v létě končí smlouva, by se jistě domluvila. Přestupní částka je zhruba 11 milionů.

Šural by jako velká posila dostal šanci v základní sestavě, hrál by o titul, ale zároveň by se musel vypořádat s extrémní konkurencí. Ve sparťanské záloze jsou Dočkal, Frýdek, Konaté, Fatai, Krejčí, Zahustel, Matějovský, Jiráček či Vácha.

„Sparta i Slavia mu určitě nabízejí výbornou smlouvu. Čím jsou peníze vyšší, tím je pravděpodo­bnější, že bude hrát, ale... Pořád se mi zdá, že míra rizika je příliš vysoká,“myslí si trenér Lička. „V Liberci má velkou dávku důvěry. Co s ním udělá, až bude začínat od píky? Upřímně, Šural nemá takové jméno, aby si z něj ve Spartě všichni sedli na zadek!“

Slavia

Klub má po letech bídy velké plá- ny i ambice. Mohutně posiluje. Povídá se, že nový čínský majitel nabízí Šuralovi ještě lepší peníze než Sparta. „Peníze nejsou při Pepově rozhodován­í nejdůležit­ější. Spekulace, že je zlatokop, nese nelibě,“říká hráčův agent David Nehoda. „Jestli při jednáních někdo mluví o penězích, tak jedině já, protože je to moje práce. Kopu za své hráče, aby si vydělali co nejvíc. Nejdůležit­ější ze všeho je ovšem sportovní stránka: Pepa má velký sen: aby si zahrál na Euru!“

V Edenu by to Šuralovi víc připomínal­o Liberec – společně se střelcem Milanem Škodou by byl hlavní hvězdou týmu. Jejich spolupráci by s ohledem na národní tým jistě přivítal i reprezenta­ční kouč Pavel Vrba. „Tahle spolupráce by ho bavila, ale bude to Slavii ladit hned?“táže se Nehoda.

Zahraničí

Po Šuralovi toužily movité kluby z Turecka, ve hře byly obrovské peníze, ale touhle cestou se zřejmě nevydá. „Kdyby nešlo o sportovní stránku, ale jen o finance, měl už bych asi vybráno,“naznačil Šural. „Nechci přijít o možnost jet na Euro z toho důvodu, že přestoupím někam, kde bych nehrál.“

Nabídky má z belgické a nizozemské ligy, jenže... „Pepa je ve svých vlastních kleštích. Celá Evropa ví, že mu v létě končí smlouva, takže se těžko najde klub, který by chtěl zaplatit milion eur. Každý si radši logicky počká, až bude zadarmo,“říká Nehoda.

A navíc: když v Hoffenheim­u nemá místo ani krajní obránce Pavel Kadeřábek, který byl v české lize bezkonkure­nční, mohl by to mít Šural ještě složitější. „Cizina je vždycky risk,“přikyvuje bývalý kanonýr Luděk Zelenka. A Lička souhlasí: „Přestupova­t půl roku před turnajem bývá velice ošidné. Dokonce bych Šuralovi doporučova­l, aby ještě zůstal v Liberci.“

Už má jen pár dní, aby se rozhodl o své budoucnost­i. Jaké má fotbalová kometa Josef Šural možnosti?

Liberec

Ano, i tahle varianta je stále živá, ač se nezdá extra pravděpodo­bná, což přiznal i liberecký sportovní ředitel Jan Nezmar. Šural totiž už na podzim v klubu odmítl výrazně vylepšenou smlouvu, na Liberec výjimečnou. Může se ovšem ještě rozmyslet a překvapit. „Být na Pepově místě, volil bych cestu, kde by mi nejméně hrozilo, že nebudu v závěrečné nominaci na Euro. To v mých očích znamená Liberec,“říká Zelenka. „Tam je daleko nejméně neznámých. Všude jinde by se musel prát a dokazovat.“

Pokračován­í v Liberci je podmíněno prodloužen­ím smlouvy. Kdyby se tak nestalo a nikdo ho nevykoupil, mohl by klidně půl roku běhat po lesích. Za trest! Mnoho hráčů už to v Liberci zažilo. Existuje i varianta, že by se Liberci upsal a nechal si do nové smlouvy vsunout jasnou výstupní klauzuli, za kolik by byl po mistrovstv­í Evropy volný. Pak by to byla jen kosmetická úprava.

Jak se Šural rozhodne?

 ?? Chce Josef Šural hrát i na Euru. Dobré výkony by mu mohly přinést vysněné angažmá.
FOTO ČTK ?? V reprezenta­čním dresu
Chce Josef Šural hrát i na Euru. Dobré výkony by mu mohly přinést vysněné angažmá. FOTO ČTK V reprezenta­čním dresu

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia