Lidové noviny

Finští tři králové si podmanili juniorské MS

- MIROSLAV NĚMÝ

HELSINKY/PRAHA Právě skončený světový šampionát do 20 let mohl mít vlastně v názvu klidně jiné číslo, neboť mu vládli hokejisté mnohem mladší – domácí Finsko se raduje ze zlata a největší odlesk této záře míří na trio Jesse Puljujärvi (17), Sebastian Aho (18), Patrik Laine (17).

Takto spolu byli seřazeni na soupisce mistrů v první lajně. A takto zní i celkové pořadí produktivi­ty, tihle tři nasbírali dohromady za sedm duelů famózních 44 bodů! „Není to zvykem a musím říct, že mě hodně překvapilo, že výrazně mladší hráči dokázali takto dominovat. Neskutečně si vyhoví, už teď to jsou vynikající hokejisti. Klobouk dolů,“sklání se Martin Hosták, expert České televize a bývalý reprezenta­nt.

Celý finský tým předvedl povedený šampionát, hrdinou okamžiku byl střelec zlaté trefy Kasperi Kapanen, jenž v prodloužen­í rozhodl finále s Ruskem. Ale přes to všechno vyniká trio P+A+L. Pal!

V novém tisíciletí je to poprvé, co první tři místa v bodování „dvacítek“obsadili zástupci jednoho národa mimo Kanadu (té se to povedlo třikrát), Pujlujärvi­ho 17 bodů je za tento časový úsek druhým nejlepším výkonem (jen Kanaďan Schenn jich v roce 2011 měl 18). Nejvíce však fascinuje faktor mládí a to, jak moc převýšili zkušenější soupeře, ačkoli v juniorskýc­h kategoriíc­h je každý rok velkou výhodou.

„Finský hokej zažívá skvělou éru,“píše expert TSN Craig Button: „A co vím od svých finských přátel, chtěli původně tyhle ‚dvacít- ky‘ ideálně pořádat až příští rok – to se cítí jako ještě větší favorité.“

Elitní útok jako by předběhl čas a zároveň jeho dva členové zamotali hlavu klubům NHL. Na MS bral bronz (a v bodování skončil hned za finským triem) i Američan Matthews, designovan­á jednička příštího draftu. Jenže web National Post už citoval jednoho ze skautů: „Puljujärvi a Laine ho možná předběhli. A pokud ne, rozhodně je to najednou téma k zamyšlení.“

V Česku podobní nejsou

Aho už draftován byl a všechny spojuje cosi, co lze nazvat finskou cestou. „Největší důraz kladou na věk 15 až 18 let, kdy hráči udělají obrovský skok. Neodcházej­í tak často do zámořských juniorek, většinou se prosadí v domácí SM-liize. A jde jim to k duhu,“říká Hosták.

Zde jsou čísla na podporu jeho slov: čtyři členové zlatého finského kádru v tamní nejvyšší soutěži skórovali už ve věku 16 let! V časech, kdy česká extraliga nastavila povinná místa pro mladé hráče, se ve Finsku jejich hvězdy prosadí ještě dřív – i bez kvót.

„Ty jsou fajn, někteří kluci díky nim třeba dostanou šanci a jinak by ji neměli. Ale pevné místo nezaručí nikomu. Pokud se najde někdo, kdo by v 16 letech opravdu měl na extraligu, trenéři ho rádi postaví; nikdo ho nenechá na střídačce nebo v dorostu,“soudí Hosták. „Trošku problém však je, že takové hráče v českých luzích a hájích nevidím.“

To ve Finsku se „urodilo“. A tak den před oslavou Tří králů tamní hokejové trio zajistilo zemi korunu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia