Lidové noviny

Nejlepší módní předsevzet­í

- ADAM JUNEK

Přelom roku je vždy časem bilancován­í a dávání si předsevzet­í, která povětšinou nesplníme. Dokonce ani módní průmysl není výjimkou. Taky má touhu na sobě něco změnit, aby mu bylo lépe a mohl být na sebe hrdější. Jeho předsevzet­ím do budoucna, a ne jen pro letošní rok je zvolnit.

Rád by, alespoň to podle článků v magazínech typu Vogue tak vypadá, aby se zmírnila šílená rychlost, která vytváření módy a její prezentaci provází. V kuloárech se volá po tom, aby byl životní cyklus topmodelek pomalejší. Aby se z dívenek nestávaly přes noc hvězdy, které ovšem po dvou či třech sezonách vyhasnou.

ČEKSTAJL

A totéž platí pro tvůrce módy. V loňském roce došlo k několika více či méně neočekávan­ým odchodům hvězdných návrhářů. Nejmarkant­nější přitom byla rezignace Rafa Simonse, Belgičana, který po tři roky zářil jako kreativní ředitel módního domu Dior. Po jeho fenomenáln­ích úspěších nikdo nečekal, že jen tak řekne „sbohem“. A proč? Spekulace z toho viní právě extrémní stres, který v čím dál rychlejším módním světě na návrháře dopadá.

Tlak ostatně cítí kde kdo i při nákupech oblečení a módních doplňků. A proto by se s vámi, milí čtenáři, Čekstajl rád podělil o jednu radu, která se může stát vaším novoročním předsevzet­ím namísto nesplnitel­ných nesmyslů o konci kouření či začátku hubnutí.

Jde o nejdůležit­ější otázku, kterou byste si měli klást, když jdete nakupovat oblečení. A to hlavně ve chvíli, kdy jdete nakupovat „jen tak“pro radost. Tato otázka vám pomůže, aby z toho skutečně radost byla a nekupily se vám doma věci, které si stejně nikdy nevezmete na sebe.

Když váháte nad nějakým kouskem ve zkušební kabince a natáčíte se podesáté tu doprava, tu doleva, tak otázka kupodivu nezní: Opravdu, opravdu se mi to líbí? Ani: Nemám v tom tlusté nohy? Či u pánů pravděpodo­bněji: Nevypadám v tom jako blbec?

Správný dotaz podle jednoho z předních stylistů amerických filmových hvězd Brada Goreskiho zní: „Co se mi na mně líbí?“A tentokrát nejde o vlastnosti jako otevřené srdce, díky němuž chcete zachraňova­t celý svět. Skutečně si řekněte, která část vašeho těla je vám sympatická. Pro ni nakupujte v první řadě.

Začněme jednoduchý­m příkladem. Máte dlouhé štíhlé nohy, dámy? Pak jim asi chcete koupit minisukni, která je prodá.

Jste silnější a nejvíc si ceníte obličeje? Tak nekupujte nic v divokých vzorech, co od něj odvede pozornost. Naopak ji k němu nasměrujte tím, že nejvýrazně­jší prvek vašeho outfitu mu bude co nejblíže – výrazný šperk na krku, šála, brož.

Pánové, máte ramena jako sešlapaný rýč, ale celkem rovné a štíhlé nohy? Tak zvolte třeba užší nohavice (ale ne úplné elasťáky) – opticky to pomůže i ramenům. Nemáte na sobě rádi vůbec nic? Pak jste buď emo, nebo byste měli navštívit psychotera­peuta – on vám s tím pomůže.

A hlavně módu (a nejen ji) neberte moc vážně. Čekstajl vám přeje pokud možno stylový rok.

 ?? Nejčastěji vyhledávan­ým designérem podle Googlu byl letos Raf Simons, a to proto, že zcela nečekaně ukončil své působení v módním impériu Dior. FOTO PROFIMEDIA ?? Odchod velikána.
Nejčastěji vyhledávan­ým designérem podle Googlu byl letos Raf Simons, a to proto, že zcela nečekaně ukončil své působení v módním impériu Dior. FOTO PROFIMEDIA Odchod velikána.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia