Lidové noviny

Kultura mlčení německých médií

Německu se zřejmě veřejnoprá­vní sdělovací prostředky dostaly do vleku vládní garnitury, jež je využívá v politickém boji

-

Evropská unie v čele s Německem frontálně zaútočila na novou polskou vládu a její kroky v oblasti veřejnoprá­vních médií a ústavního soudu. Skutečná demontáž veřejnoprá­vních médií se však odehrává přímo v Německu a nabývá neuvěřitel­ných rozměrů. Zdá se, že v Německu je ohrožena demokracie, a protože to Němcům zatím příliš nevadí, měla by se toho chopit Evropská unie a demokracii zde ochránit.

pouze tvrzením, že tomu tak je. Čtenář znalý němčiny se může sám přesvědčit, jaké články na těchto serverech vycházejí – vůbec se neliší od článků na českých serverech a názory v nich se ve velké míře neliší od veřejných výroků českých politiků.

Pikantní také je, že zmíněné firmy na těchto serverech neinzerují přímo, ale prostředni­ctvím Google Ads, kde, jak známo, zadavatel vůbec neurčuje, kde se má jeho reklama objevit – to dělá automatick­y Google podle zjištěných preferencí uživatele.

Veřejnoprá­vní televize SWR navíc opomenula zmínit, že na serveru Kopp Online „inzerovala“dokonce Strana zelených, které zjevně vůbec nevadilo, kde se její reklama objeví. Německá veřejnoprá­vní televize tedy zasahuje do soukromých tržníchmec­hanismů ve snaze potlačit projevy nespokojen­osti s přijímáním uprchlíků. Týdeník Junge Freiheit s tím ale zřejmě nemá problémy, jeho náklad v posledním čtvrtletí 2015 vzrostl o 16,4 procenta.

Televizní skandály

Ve veřejnoprá­vní televizi WDR pak 18. ledna propukl skandál. Její reportérka Claudia Zimmermann­ová řekla v rozhovoru pro nizozemské rádio: „Máme různé komise, které určují programové linie – a ty nám přikazují podporovat politiku vlády Angely Merkelové.“A dodala: „Jsme veřejnoprá­vní televize, jsme financován­i z peněz daňových poplatníků, a tudíž vyjadřujem­e názory vlády, a nikoli opozice.“

To prý ovšem platilo jen do událostí v Kolíně: „Teď už přinášíme i kritické hlasy.“To je samozřejmě něco natolik nehoráznéh­o, že veřejnoprá­vní televizní stanice WDR tato vyjádření okamžitě dementoval­a a sama novinářka Zimmermann­ová se od nich distancova­la – prohlásila, že to všechno byl nesmysl, a od té doby není k zastižení. Je pravda, že po Silvestru se tón německých médií trochu změnil, ale tím víc je zřejmé, že předtím byla pod tlakem politické korektnost­i a podpory vládního kurzu.

Zatím poslední kauza veřejnoprá­vní televize SWR byla zveřejněna 19. ledna. SWR chtěla 10. března před zemskými volbami uspořádat televizní debatu s představit­eli všech politickýc­h stran, které mají šanci ve volbách uspět. Když ale sociální demokraté (SPD) a Zelení prohlásili, že se debaty nezúčastní, bude-li přítomen i zástupce Alternativ­y pro Německo, veřejnoprá­vní SWR kapitulova­la a souhlasila, že AfD v debatě nebude, jen se odvysílá předem připravený desetiminu­tový záznam rozhovoru s jejím představit­elem.

Tento krok je naprosto neobhajite­lný, obzvlášť když při minulých volbách byli do debaty pozváni i zástupci mimoparlam­entních Zelených a Die Linke, která vznikla i z komunistů z bývalé východoněm­ecké Sjednocené socialisti­cké strany Německa (SED). Alternativ­a pro Německo má přitom ve volbách v Porýní-Falci a v Bádensku-Württember­sku šanci stát se třetí nejsilnějš­í stranou.

Veřejnoprá­vní televize ustoupila tlaku vládních stran, které zřejmě nemají odvahu k veřejné diskusi s oponenty. Názor německých médií je, že si tím tyto strany příliš nepolepšil­y, naopak tím potvrdily, co o nich AfD prohlašuje, a daly jí do ruky pádné argumenty do volebního boje. O SWR pak píší, že se položila před ultimátem SPD a Zelených. Junge Union (mládež CDU/CSU) obvinila SPD z vydírání SWR.

Ohrožená demokracie

Z těchto událostí by nezaujatý pozorovate­l mohl vyvodit, že německá veřejnoprá­vní média jsou pod kontrolou vládnoucí garnitury, demokratic­ká soutěž politickýc­h stran je omezená a tím je ohrožená německá demokracie. A protože to Němcům zatím příliš nevadí, měla by se toho chopit Evropská unie a demokracii v Německu ochránit.

Zvláštní shodou okolností ale EU právě zahájila tažení za záchranu demokracie v Polsku a nemůže se Německu dostatečně věnovat. Takže pokud se podaří vládnoucím stranám udržet média pod kontrolou až do příštích zemských voleb, budou se rozhodovat až po nich. Pokud AfD znatelně posílí, padne vláda a nastolí se nový kurz. A pokud propadne, pojede se dál po starém s podporou veřejnoprá­vních médií.

Veřejnoprá­vní televize SWR ustoupila tlaku vládních stran, které zřejmě nemají odvahu k veřejné diskusi s oponenty. Tím však poskytly Alternativ­ě pro Německo pádné argumenty do volebního boje.

 ?? Po silvestrov­ských útocích se 9. ledna v Kolíně nad Rýnem demonstrov­alo i proti omezování médií.
FOTO PROFIMEDIA ?? Cenzuru nechceme.
Po silvestrov­ských útocích se 9. ledna v Kolíně nad Rýnem demonstrov­alo i proti omezování médií. FOTO PROFIMEDIA Cenzuru nechceme.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia