Lidové noviny

Je možné, že se přenáší i spermatem

- ALENA PECHÁČKOVÁ

PRAHA Na několika místech v Evropě se již virus zika objevil. Latinskoam­erické země varují ženy, aby se kvůli viru zika dočasně vyhnuly otěhotnění. „Je možné, že se virus může šířit i spermatem. Nevíme to však jistě, tato možnost není ověřená,“říká v rozhovoru pro LN epidemiolo­g a předseda České vakcinolog­ické společnost­i Roman Prymula.

LN Jak probíhá onemocnění, které způsobuje virus zika u dospělého člověka?

Akutní fáze podobně jako klasické chřipkovit­é onemocnění s bolestmi hlavy, kloubů a teplotou. Není to nijak závažné onemocnění. Doteď se virem zika nikdo vážně nezabýval. Až do chvíle, kdy se v Brazílii začalo zjišťovat, že se rodí podstatně více dětí smikrocefa­lií. Byla objevena souvislost mezi nákazou virem zika a vrozenou vývojovou poruchou u dětí.

LN Myslíte si, že vzniknou nějaká preventivn­í opatření v Evropě, či dokonce v Česku?

Mám obavu, že to bude velice komplikova­né, protože riziko tady v Evropě je velmi malé. Nicméně ti, kteří byli v Latinské Americe, mohli být nakaženi, protože komáři Aedes aegypti se tam vyskytují běžně i přes den, nejen v noci. Tím, že neexistuje léčba nebo preventivn­í opatření, se riziko zvyšuje.

LN Příznaky onemocnění virem trvají týden. Po jejich odeznění je člověk zcela zdráv?

Zatím není zřejmé, jestli může virus v klidové fázi v těle zůstat přítomný. To se ještě bude analyzovat a řešit.

LN Některé státy ženám doporučily plánované těhotenstv­í odložit...

Zatím není známo, zda je to záležitost akutní stran infekce v těhotenstv­í, nebo jestli existuje možnost chronicity, kdy virus v organismu přežívá. To jsou věci, které se ještě musí dořešit.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia