Lidové noviny

Oregon: policie zatkla šéfa rebelů

- ROBERT SCHUSTER

Jedním z důvodů pro čím dál častější konflikty mezi farmáři a státem na západě USA jsou stále přísnější pravidla na ochranu životního prostředí.

WASHINGTON/PRAHA Ve válce nervů v národním parku Malheur National Wildlife Refuge v americkém státě Oregon nastal dramatický obrat.

Před třemi týdny zde zhruba stovka ozbrojenců obsadila opuštěnou administra­tivní budovu na protest proti federální vládě. Místní šerif a policie se dosud drželi stranou a snažili se zabránit střetu s po zuby ozbrojeným­i farmáři.

V noci na včerejšek se ale situace vyhrotila. Poté, co policie zastavila při dopravní kontrole nedaleko národního parku vůz ozbrojené skupiny, strhla se přestřelka.

Při ní přišel o život jeden z ozbrojenců, osm dalších bylo zatčeno, mezi nimi i jejich vůdčí osobnost Ammon Bundy a jeho bratr Ryan.

V případě zastřelené­ho se jedná o arizonskéh­o rančera Roberta „LaVoy“Finicuma, který byl jedním z mluvčích vzbouřenců. Finicum vminulých týdnech poskytl americkým médiím rozhovory, kde vysvětlova­l cíle skupiny.

Před objektivy fotografů ale také například pózoval s odmontovan­ými bezpečnost­ními kamerami z areáu národního parku, které označoval za „symboly kontroly ze strany státu“.

Během včerejšího dne nebylo jasné, jestli budou ozbrojenci po zadržení vůdčích osobností vzpoury pokračovat.

List The New York Times citoval slova jednoho z ozbrojenýc­h farmářů Jasona Patricka o tom, že „skupina je v klidu a připravená“, a to přesto, že „nyní jeden z kovbojů“přišel o život.

Důvodem pro obsazení administra­tivní budovy národního parku začátkem ledna je právní spor dvou místních rančerů, 73letého Dwighta Hammonda a jeho 46letého syna Stevena se státem.

Oba muži byli odsouzeni kvůli žhářství, protože měli mít na svědomí několik lesních požárů.

Požáry, které založili v letech 2001 a 2006 na svých pozemcích, se následně rozšířily na pozemky, které patřily federální vládě. Státní zástupce je obvinil z toho, že chtěli zahladit stopy po pytláctví. Otec Hammond si odseděl tři měsíce, jeho syn dvanáct. Koncem minulého roku ovšem federální soud původní trest pro oba muže zpřísnil na pět let, a to s odůvodnění­m, že podle federálníc­h zákonů byl příliš mírný.

Na protest proti tomu zorganizov­ali ozbrojení farmáři, které podpořili i někteří váleční veteráni, pochod k administra­tivní budově národního parku.

Mnozí z nich měli transparen­ty označující vládu ve Washington­u „jako teroristic­kou“. Zhruba stovka z nich pak budovu obsadila.

Vůdce skupiny Bundy vyčítá úřadům, že otce a syna Hammondovy šikanují, protože oba odmítají prodat jejich farmu státu.

Vzbouřenci odstranili ploty a začali stavět silnici

Skupina ozbrojenců sama sebe označuje jako „Citizens for Constituti­onal Freedom“(„Občané pro ústavněprá­vní svobodu“).

Během posledních tří týdnů začali její členové s odstraňová­ním plotů na území parku, aby zde mohli nechat pást svá stáda. Kromě toho začali ozbrojenci budovat napříč parkem silnici.

V některých okrscích Oregonu patří státu až devadesát procent půdy. To je zdrojem dlouhodobý­ch sporů mezi farmáři a úřady. Řada z nich tvrdí, že si „chce vzít zpět půdu, která patří lidu“.

Spor o půdu se v řadě míst na západě Spojených států začal v posledních letech zostřovat i kvůli přísnějším zákonům na ochranu přírody.

Zatímco dříve vydávaly úřady licence na chov skotu nebo těžbu dřeva relativně bez problémů, kladou nyní důraz na ochranu rozlehlých přírodních ploch.

Tamní obyvatelé a farmáři ovšem považují stále přísnější předpisy za omezování jejich tradičního zdroje obživy.

 ?? Na tomto snímku z konce minulého týdne si ještě šéf rebelů Ammon Bundy (vpravo) podává ruku s federálním agentem. Včera vyústil konflikt v otevřený střet mezi vzbouřeným­i farmáři a policií. FOTO ČTK/ AP ?? Klid před bouří.
Na tomto snímku z konce minulého týdne si ještě šéf rebelů Ammon Bundy (vpravo) podává ruku s federálním agentem. Včera vyústil konflikt v otevřený střet mezi vzbouřeným­i farmáři a policií. FOTO ČTK/ AP Klid před bouří.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia