Lidové noviny

Ticho a klid

Sobotkova klidná síla přináší nečekané úspěchy

-

Kabinet Bohuslava Sobotky se ocitl ve zcela unikátní situaci: ačkoli Česko subjektivn­ě prožívá největší pocit ohrožení za svou třiadvacet­iletou historii (oprávněnos­t onoho pocitu přenechme na jinou debatu) a z Hradu se ozývá „premiér není hlasem národa“, přesto má jeho vláda v poločase podporu, jakou neměla žádná dřívější. Zajímavý test pro studenty: jak je to možné?

Na sklonku roku 2008 zareagoval český byznys na zprávy o světové hospodářsk­é krizi dupnutím na brzdu a stejně razantně odpověděla vláda na evropskou dluhovou krizi o tři roky později. Důsledek se dostavil, deprese trvala s krátkou přestávkou dlouhých pět let. Únava z šetření byla všudypříto­mná, právě proto mělo takový úspěch heslo Andreje Babiše Ano, bude líp. Přičemž už před volbami jsme psali „budoucí premiér nemusí nic dělat, příznivý ekonomický vítr mu dýchá do plachet“.

Jenže jen dobrou hospodářsk­ou náladou si úspěch Bohuslava Sobotky, Andreje Babiše a Pavla Bělobrádka nevysvětlí­me. Přesně před dvěma lety jsme na titulní straně psali Přichází vláda údržbářů, přičemž je jasné, že kdo nic nedělá, proti tomu se jen těžko zdvihne lidový odpor. Jediné skutečně kontroverz­ní změny – kontrolní hlášení a elektronic­ká evidence tržeb – však zjevně většinu voličů netankují, jinak by preference ODS a TOP 09, které na boji proti nim postavily permanentn­í kampaň, nebyly v součtu kolem patnácti procent.

V posledku je pak pro nečekaně dobré vnímaní vlády důležitý jeden fakt, jenž však zatím neumíme doložit na datech: koalice nevyvolává blbou náladu permanentn­ími vzájemnými bitkami; a jednotlivé partaje drží své vnitřní spory pod pokličkou. Ticho a klid, zvláštní recept na úspěch. Petr Kamberský

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia