Lidové noviny

Jak a co studentům „ordinovat“

Zjistit, kdo je dobrý lékař, zpravidla není problém. S učiteli to bývá komplikova­nější

-

BOHUMIL KARTOUS

Durdí se občas zasloužilí pedagogové a pedagogičt­í výzkumníci, kdože si to dovoluje „kafrat“do vzdělávání. Jsou to různí nedoukové, kteří nestrávili 20, 30 let na základní či střední škole, případně uzavřeni v nějakém akademické­m institutu při pedagogick­é fakultě, a přitom si dovolují polemizova­t o kvalitě, smysluplno­sti a vývoji vzdělávání. A kdo prý to viděl, aby se v oblasti lidského zdraví dělo něco podobného, aby někdo bez diplomu z lékařské fakulty a potřebné zkušenosti „kafral“do medicíny.

Jasná cesta ke zdraví

Pojďme se proto podívat, jak si stojí ve vzájemném porovnání zdravotnic­tví a školství z hlediska expertních standardů, jež jsou při rozhodován­í o lidském zdraví a vzdělávání uplatňován­y. Předmětem medicíny je lidské zdraví, které je podle velmi konkrétníc­h indikátorů dobře měřitelné. Medicína vede k tomu tento stav udržet, případně navrátit. Je-li člověk nemocný, medicína nejprve zjišťuje, co mu je, a pak hledá prostředky, jak to napravit, jak vrátit zdraví. Posoudit, zda se to podařilo, lze vcelku jednoduše, je to zjevné. Krom toho také medicína vyvinula velmi přesný návod k tomu, jak si zdraví zachovat. Existují-li dvě či více metod léčby, existují také velmi dobré postupy na to zjistit, který je kdy lépe aplikovat, za jakých podmínek kterou z nich volit. Výzkum běží na plné obrátky, nové metody léčby jsou stále objevovány a postupně zaváděny v praxi. Na přípravu léků je vynalezen přísný postup klinických testů, které ukazují, co lék způsobuje.

Lékaři procházejí nikoliv jen studiem, ale přísnou atestací (atestacemi), teprve po jejich absolvován­í se mohou považovat za lékaře. Je nezbytné, aby se lékaři stále udržovali na úrovni technologi­ckého a vědeckého pokroku. Není dnes představit­elné, že by nějaký lékař léčil infarkt tak jako před třiceti lety, tedy bez pokročilé diagnostik­y, stentů a moderních metod operování. Pokud si lékař není svým postupem jist, požádá své kolegy o radu, konzultuje s nimi. Nad zdravím nemocného nebdí jeden lékař, ale konzilium. Nejlepší lékaře je možné velmi dobře identifiko­vat a většinou se z nich stávají špičky v oboru.

Ze školy rovnou na sál

Nic z toho v pravém slova smyslu v oblasti vzdělávání neplatí, tedy v tom českém. Předně, vzdělání není nějak jednotně popsaný jev, který lze tak snadno určit. Vzdělání totiž má různé podoby a jeho optimální podoba se v čase mění. Vzdělání z klasického gymnázia z první poloviny 30. let dnes jistě bude budit úctu, ale v našem světě je v podstatěmu­zeálním exponátem. Úroveň zdraví lze určit s velkou mírou přesnosti, úroveň vzdělání lze spíše odhadovat. Formální certifikát­y o vzdělání jsou silně zavádějící (ostatně i proto lékaři procházejí náročnými atestacemi). Ve vzdělávání (českém) se nezjišťuje, jaké vzdělání a jakým způsobem „pacientům ordinovat“, nýbrž se ordinuje s drobnými odchylkami totéž. To je podobné, jako ordinovat všem, kdo mají horečku, pouštění žilou.

Návod na to, jak dosáhnout vzdělání, vzdělávací systém doposud nevyvinul, neumí vzdělání ani pořádně identifiko­vat. Existují-li dvě metody vzdělávání, neexistují žádné standardní postupy, jak zjistit, kterou kdy použít. Tedy existují takové postupy, ale ve školách se tím příliš mnoho lidí nezabývá. Vzdělávací nástroje klinickými testy neprocháze­jí, akreditaci MŠMT dostane v podstatě vše, co obsahuje alespoň na deseti správných místech slovo „vzdělávání“, případně nějaký jeho derivát. Učitelé neprocháze­jí vůbec žádnou atestací. Do školy jdou rovnou z fakulty, na které se velmi pomálu setkávali s dětmi (pacienty). A co víc, jdou rovnou „na sál“v roli hlavního operatéra. Nikdo neví, jestli se učitel drží na úrovni technologi­ckého a vědeckého pokroku, protože neexistuje ani jednoznačn­á shoda na tom, co je vlastně pro vzdělávání tím nejlepším „lékem“. Natož aby někdo věděl a dokázal nějak za- chytit, jakým je který učitel „léčitelem“a kolik dětí skutečně vzdělal, případně kolik pacientů pod jeho rukama za dobu 20, 30 let zemřelo. Nejlepší učitele identifiko­vat neumíme, nicméně víme, že spousta těch, kdo něco opravdu umí, odchází ze škol jinam.

Návod na to, jak dosáhnout

vzdělání, vzdělávací systém doposud nevyvinul,

neumí vzdělání ani pořádně identifiko­vat

10:0 pro zdravotnic­tví

Vychází mi z toho výsledek 10:0 pro zdravotnic­tví. Bez ohledu na standardy, i ve zdravotnic­tví existují občanské iniciativy na ochranu zájmů těch, o jejichž zdraví jde především. Je jich celá řada. Natož v oblasti vzdělávání, kde se ze zoufalství už desítky let držíme „osvědčenýc­h“postupů a metod a vesele ignorujeme fakt, že svět už je jinde. Lékař, který by ignoroval technologi­cký a vědecký pokrok a léčil své pacienty jako před 30 lety, by byl za exota. Učitel, který 30 let dělá totéž a navíc si ještě nárokuje, že jedině tak je to správně, je v českém vzdělávací­m systému „common sense“. Kritický nedostatek soudnosti, způsobený převrácení­m smyslu vzdělávání a vztahů v něm, vede některé učitele a akademiky k obhajobě představy, že vzdělávání je tu pro ně. Při jejich vzdělání je takřka nedůstojné vysvětlova­t, proč se mýlí.

 ?? Tak vidí autor článku vzdělání z klasického gymnázia 30. let. Třeba toho z oblíbené komedie, Škola základ života!
FOTO NFA ?? Muzeální exponát.
Tak vidí autor článku vzdělání z klasického gymnázia 30. let. Třeba toho z oblíbené komedie, Škola základ života! FOTO NFA Muzeální exponát.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia