Lidové noviny

Levná nafta vzala státu miliardy

Loňský propad cen pohonných hmot pomáhá řidičům a firmám, ale výrazně uškodil inkasu DPH

- MIROSLAV PETR

PRAHA O necelých pět korun za litr klesla loni průměrná cena benzinu oproti roku 2014 a v případě nafty byl pokles v průměru skoro šestikorun­ový.

Roky nevídané zlevnění, způsobené propadem ceny ropy, těší řidiče, podnikatel­e i velké firmy a má příznivý vliv na ekonomiku. Na druhé straně ale tak velký cenový propad snížil v loňském roce výběr DPH do státního rozpočtu o několik miliard korun.

Celkové daňové bilanci z benzinu a nafty nepomohl do plusu ani meziročně o něco vyšší příjem spotřebníc­h daní z těchto pohonných hmot. Vyplývá to z loňského pokladního plnění rozpočtu zveřejněné­ho ministerst­vem financí a z propočtů LN.

Nižší cena, větší spotřeba

Ministerst­vo uvádí specificky podle komodit jen výběr spotřebníc­h daní (jsou určeny pevnou sazbou z litru). Z benzinu a nafty (a všech dalších minerálníc­h olejů) získal loni stát o 2,4 miliardy korun, tedy o 3,3 procenta víc než v roce 2014.

To zhruba odpovídá i předpoklád­anému nárůstu prodeje. Celkový údaj dosud statistici nezveřejni­li, ale podle čísel z pololetí a celkového odhadu petrolejář­ských firem vzrostla loni spotřeba benzinu přibližně o procento k 2,11 miliardy litrů a nafty o čtyři procenta, tedy zhruba na 5,4 miliardy litrů.

U DPH je situace složitější. Celkové inkaso této daně v Česku loni vzrostlo o více než šest miliard korun, ale samostatně vybranou částku DPH (21 procent z ceny každého prodaného litru) z obchodů s benzinem a naftou nemá berní úřad k dispozici.

„Požadované informace je možné pouze orientačně dopočítat na základě reálné spotřeby pohonných hmot v daném roce a průměrných cen pohonných hmot daného roku,“uvedla mluvčí Generálníh­o finančního ředitelstv­í Petra Petlachová.

Z porovnání spotřeby pohonných hmot a jejich průměrné ceny předloni a loni vychází, že inkaso DPH z paliv bylo loni o necelých sedm miliard nižší.

Ve skutečnost­i bude pokles o něco menší, nejsou v tom započítány částky daně, které stát vrací plátcům DPH – a těch je mezi odběrateli pohonných hmot významné množství.

Podle experta České asociace petrolejář­ského průmyslu a ob- chodu Václava Louly je evidentní, že tempo poklesu ceny benzinu a nafty bylo loni větší než tempo, jakým rostla spotřeba. „O něco vyšší výběr spotřební daně odpovídá i našemu odhadu růstu spotřeby. A v případě DPH je logické, že pokles ceny znamená i pokles výběru DPH,“říká.

Za vše může ropa

Loňský propad ceny benzinu a nafty má na svědomí především velký převis nabídky ropy nad poptávkou ve světě. Rychlým tempem proto zlevňují i pohonné hmoty a dopravcům automatick­y klesají náklady na přepravu. Prodejci pohonných hmot si přitom dokážou vylepšovat marže a levný benzin pomáhá k zisku největších i menších firem na trhu.

Letos už ale pravděpodo­bně k podobnému propadu ceny, a tím ani k poklesu inkasa DPH z pohonných hmot nedojde.

„Myslím si, že v tomto roce si stát při výběru DPH také nepolepší, ale pokles u této daně zcela jistě nebude takový jako loni. Pohonné hmoty sotva mohou znovu klesnout v průměru o pět korun. To je nereálné a technicky skoro vyloučené vzhledem k vysoké spotřební dani a DPH. Ty tvoří už skoro 70 procent výsledné ceny benzinu a z ní cena samotného paliva tvoří jen malou část,“komen- tuje předpoklád­aný vývoj šéf Unie nezávislýc­h petrolejář­ů Ivan Indráček.

Oslovení lidé z branže a analytici očekávají, že zlevňování benzinu a nafty může trvat i během druhého čtvrtletí. Ale za celý rok v průměru prý cena pohonných hmot může v tomto roce klesnout zhruba „jen“o korunu.

K lepšímu výběru DPH z pohonných hmot na druhé straně pomáhá zavedení povinných desetimili­onových kaucí pro všechny distributo­ry. To od roku 2013 vytlačilo z trhu přes tisícovku nastrčenýc­h firem, které jako bílí koně v řetězci podvodníků krátily DPH o miliardové částky.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia