Lidové noviny

Sázení v tenise? Osočení jsou hloupá

Kdo je Goran Ivaniševič?

-

Jakmile slyší o sázkařské aféře v tenisu, Goran Ivaniševič (44) se čertí: „Ukažte mi důkazy!“Jinak je však bývalý chorvatský bombarďák a nyní trenér krajana Čiliče zábavný jako obvykle.

Jaký tipujete průběh dnešního semifinálo­vého šlágru Federer versus Djokovič?

Čekám skvělý zápas. Kurt bude sedět Rogerovi, protože je velmi rychlý. Ale hraje se večer, kdy bude o nějakých sedm stupňů chladněji než odpoledne. To znamená, že míče budou létat pomaleji, což je výhoda pro Novaka. Ani nevím, kdy ho naposled Roger porazil na grandslamu.

V semifinále 2012.

Ano! Na tři vítězné sety je to pro Federera v jeho věku ještě náročnější. Podle mě teď nikdo nemůže porazit Novaka Djokoviče.

Wimbledonu Bývalý chorvatský tenista, nyní trenér. Během své kariéry vybojoval dvě bronzové medaile na olympiádě a v roce 2001 ovládl Wimbledon – stal se jediným tenistou v historii, který v Londýně triumfoval poté, co startoval na divokou kartu. V žebříčku ATP byl nejvýše klasifikov­án v roce 1994 – na druhém místě. Sportovní kariéru ukončil v roce 2004, poté se začal věnovat trénování. Jeho svěřencem je Marin Čilič. Nikdo. Leda byste podle něj vyrobili robota a postavili ho proti skutečnému Novakovi. Jinak na něj nikdo nemá. Ten chlápek udělá 100 nevynucený­ch chyb v zápase (proti Simonovi) a stejně ho vyhraje! To ukazuje, jak je skvělý nebo jak jsou ostatní špatní.

Co by musel Federer udělat, aby měl šanci?

On to dobře ví. Jeho jediná naděje spočívá v absolutním riziku. Naseká třeba spoustu chyb, ale pouze tak může Novaka porazit, podobně jako Wawrinka loni v Paříži. Ale ani to mu nemusí stačit. Vzpomeňte si, jak Federer v semifinále Wimbledonu vyško-

Obchodují tenisté s výsledky?

Na nižší úrovni se pravděpodo­bně takové věci stávají. Ale ono se mluví o velkých jménech. O šestnácti hráčích, kteří se účastnili letošního Australian Open. Identifiko­vali je na základě algoritmu. Ale jděte... Ukažte mi důkaz, jinak se o tom nemá cenu bavit.

Djokovič prohlásil, že člena jeho týmu někdo před deseti lety oslovil s nabídkou na švindl za 200 tisíc dolarů. Vás nikdo nepokoušel?

Ne. Nikdy. Za nás nebyl internet, takže se nedalo tipovat on-line. Ani jsem tenkrát nevě-

Marina v roce 2011 zmínili na seznamu „možná podezřelýc­h“. Co to znamená „možná“? Možná půjdu na rande s Angelinou Jolie. Ale pravděpodo­bně se to nestane, protože mě nezná. Jak můžete někoho obvinit se slovem „možná“? Buď jste přesvědčen, že je vinen, nebo nejste. Tohle osočení je horší než podezření z dopingu. Je to skoro na úrovni vraždy. Nezajímají­mě seznamy, algoritmy a domněnky. Ať mi dají důkaz, nebo mlčí.

Není zvláštní, že velké turnaje podepisují výnosné sponzorské smlouvy se sázkařským­i společnost­mi, zatímco hráči jim reklamu dělat nesmějí?

Je to pokrytecké. Teď o tom dobře promluvil Andy Murray. Někdo od sázkovek smí peníze brát a někdo ne? Že prý je tenhle přístup nejlepší pro tenis. Ale v čem? Jsou to akorát výmluvy. Zase jenom řeči. Nic víc.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia