Lidové noviny

Peytonova poslední show

-

důležitý i proto, že by druhým vítězstvím v kariéře dotáhl v počtu titulů svého mladšího bratra Eliho, quarterbac­ka newyorskýc­h Giants. Ten, ač nesporně méně talentovan­ý, totiž proměnil ve vítězství každou svou účast ve finále, zatímco Peyton už dvakrát selhal. A to mu kritici v debatě o nejlepším quarterbac­kovi historie nemohou odpustit. V posledních letech se pětinásobn­ý nejužitečn­ější hráč NFL trápil. Aktuální ligový ročník byl statistick­y jeho vůbec nejhorším. V deseti zápasech hodil jen devět touchdowno­vých přihrávek a 17 míčů poslal do rukou soupeře. To je druhý nejhorší výkon z celé ligy, jejž s 18 ztrátami předčil jen Blake Bortles z Jacksonvil­lu, který ovšem odehrál všech šestnáct zápasů základní části. Není se tedy co divit, že Manningovi Broncos byli s průměrem 22,2 bodu na zápas až 19. týmem v lize. Ve skutečnost­i jde o druhý nejslabší útok historie, který se dostal do Super Bowlu. Jenže tým netvoří jen ofenzivní formace, ale také defenzivní.

A obrana Broncos je dokonce nejlepší v NFL. Nadcházejí­cí velké finále tak slibuje velkou podívanou, protože nabídne souboj naopak s nejlepším útokem v podání Carolina Panthers. A ačkoliv na začátku sezony byl na vítězství Denveru kurz sedm ku jedné a na Carolinu šedesát pět ku jedné, aktuálně se situace obrátila a favority jsou pro bookmakery Panthers.

Fanoušci ale mají favorita jiného. Amerika má ráda velké příběhy a odcházejíc­í legenda, která si ještě naposledy zahraje o titul a v ideálním případě slavně zvítězí, to je námět pro další hollywoods­ký hit. Nevadí, že už to tu bylo, pořád to funguje. Jako v roce 2013, kdy svou „poslední jízdu“oznámil obránce Ray Lewis a nakonec se rozloučil vítězstvím.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia