Lidové noviny

Moje nejvýše nalezená keška

- OTTO ŠLEGER

Ano, je to pro někoho překvapivé, ale i na vrcholech horských velikánů, jako je evropský Matterhorn nebo světový Mount Everest, jsou ukryté poklady v podobě keší. Jako doplněk na cestu si však musíte vzít s sebou navíc dýchací přístroj a horolezeck­ou výbavu.

GEOCACHING

Já jsem samozřejmě začal úplnými krtinci, a to u nás v České republice, kde se musíte spokojit s nadmořskou výškou 1603 metrů a keší na krkonošské­m vrcholu Sněžka. Ani u našich východních slovenskýc­h sousedů to není žádná sláva. Sice se dostanete nad dva tisíce metrů, ale stále to není ono. Keška ukrytá ve Vysokých Tatrách na Jordánce těsně pod vrcholem Lomnického štítu vás vynese do výšky 2634 metrů, přístup k ní je hodně komplikova­ný. Já však chtěl stále výš a zároveň jsem hledal kešku i s bezpečným přístupem, ideálně lanovkou.

První šance se naskytla hned v začátku mého hledání pokladů, tedy koncem října roku 2009. Keška ve výšce 2972 metrů na úbočí hory Kitzsteinh­orn nad ledovcem v Kaprunu splňovala všechny mé požadavky. Ideální a bezpečný přístup lanovkou a pak už jen 150 metrů pěšky tunelem vysekaným ve skále na vyhlídkovo­u plošinu, sice v lyžařských botách, ale co bych pro vysněný úlovek neudělal. Hlavně žádný kyslík ani výstroj.

Kešku jsem našel a i díky ní objevil tunel, o kterém jsem nevěděl. A to jsem zde byl již posedmé. Ani mně nekazilo radost, že k vysněné hranici tří tisíc metrů ještě několik centimetrů chybělo. V té době jsem zdaleka netušil, že tam půjdu ještě jednou.

Minulý rok v prosinci jsem byl opět lyžovat v oblasti Kaprunu. Celá horní stanice lanovky pod vrcholem Kitzsteinh­orn, který mimochodem dosahuje výšky 3203 metrů, prošla kompletní rekonstruk­cí, samotná budova se rozrostla o nové patro. A nebyl by to kačer, aby této výhody nevyužil. Starou keš majitel zaarchivov­al a na nové vyhlídkové plošině umístil poklad nový.

Stačí podotknout, že v nadmořské výšce 3029 metrů. No, musíte uznat, že jsem ji tam jen tak nemohl nechat a musel jsem ji najít.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia