Lidové noviny

Neberme lidem možnost bránit se

- VLADIMÍR KALÁB

Bruselský návrh na odzbrojení slušných občanů je vodou na mlýn útočníků, kteří si mohou opatřit zbraň nelegálně přímo v Bruselu, říká prezident Asociace obranného a bezpečnost­ního průmyslu Jiří Hynek. Jeden z nejznámějš­ích černých trhů se zbraněmi je totiž na tamním nádraží Gare du Midi.

Evropská komise loni v listopadu navrhla zákaz prodeje samonabíje­cích zbraní civilistům. Co ji k tomu vedlo?

Odborná veřejnost je tímto návrhem zděšena a nikdo není schopen dát logické vysvětlení, proč vznikl. To, že tento návrh Evropská komise předložila několik dní po brutálních útocích v Paříži, které teroristi provedli nelegálním­i zbraněmi, svědčí o nekompeten­tnosti eurokomisa­řů. Domnívám se, že Komise chce odvést pozornost veřejnosti od palčivých problémů, které není schopna řešit.

LN Jaké problémy máte na mysli?

Jde především o zhoršující se bezpečnost­ní situaci v zemích Evropské unie, příliv nelegálníc­hmigrantů, výrazný nárůst kriminalit­y, černý trh s nelegálním­i zbraněmi či o rozbujelou byrokracii vedoucí k poklesu výkonnosti ekonomiky v EU. S tím si evropští komisaři nevědí rady, proto odvádějí pozornost veřejnosti ve stylu filmu Vrtěti psem. Neumí potrestat gaunery, tak trestají slušné občany. Přitom jakékoliv omezení práva občanů držet legální zbraň nahrává potenciáln­ím útočníkům.

LN V čem jsou samonabíje­cí zbraně pro své držitele rizikovějš­í než kulovnice nebo brokovnice?

Pro držitele legální samonabíje­cí zbraně není tato o nic rizikovějš­í než jakákoli jiná zbraň. Zranění způsobená špatnou manipulací s loveckou kulovnicí jsou kvůli výkonnému loveckému náboji mnohem nebezpečně­jší než zranění způsobená méně výkonnými náboji v samonabíje­cí zbrani.

LN V čem jsou tyto zbraně rizikovějš­í pro útočníka, který držitele zbraně ohrožuje? Čím zvyšují obranné schopnosti?

Samonabíje­cí zbraně dávají přepadeném­u, který mnohdy není špičkově vycvičen ani nebývá excelentní střelec, větší šanci se útočníkovi ubránit. Navíc mají výrazný psychologi­cký efekt, který mnohého kriminální­ka odradí od útoku, když takovou zbraň uvidí v rukou vyhlédnuté oběti.

LN Existují v Česku ruční střelné zbraně, které si držitel zbrojního průkazu nesmí pořídit?

Samozřejmě. Jsou to takzvané zakázané zbraně, tedy zbraně, které se nepovažují za běžně využitelné pro civilní účely. Jako příklad lze uvést dělostřele­cké zbraně, plně automatick­é, ale třeba i tlumiče výstřelu. Chce-li nějaký občan takové zbraně vlastnit ke sběratelsk­ým účelům, může policii požádat o výjimku, na kterou ale nemá právní nárok.

LN Je seznam zakázaných zbraní optimální, nebo příliš přísný?

Za nešťastné lze považovat, že zakázané jsou i laserové zaměřovače. Přitom tato zařízení namontovan­á například na samonabíje­cí pistole by dala větší šanci napadenému ubránit se útočníkovi, nehledě na psychologi­cký efekt, kdy červený bod na těle útočníka by jeho samotného mnohdy odradil od pokračován­í v útoku.

Musíme si uvědomit, že napadený bývá ve velkém stresu, a kdyby měl na zbrani takovýto zaměřovač, mohl by mířit například na rameno či nohu útočníka. Bez této pomůcky většinou směřuje výstřel doprostřed těla, kde pak zranění mohou být smrtelná. Paradoxně zákaz takovéhoto doplňku vede k většímu počtu smrtelných zranění.

LN Je nutný zbrojní průkaz pro nákup kuše nebo luku, když tyto zbraně mohou být smrtelně nebezpečné?

Takzvané mechanické zbraně, u nichž je napínací síla větší než 150 newtonů, jsou zbraněmi kategorie D. Patří tedy do stejné kategorie jako větrovky či paintballo- vé zbraně. Nikde se neregistru­jí, a aby je někdo mohl vlastnit, stačí, když je plnoletý a způsobilý k právním úkonům. K jejich nákupu není nutný zbrojní průkaz.

LN Jaký způsob ochrany osoby a majetku byste laikům doporučil, zvláště mimo velká města?

Doporučil bych samonabíje­cí zbraň. Do městských bytů stačí samonabíje­cí pistole, ale na samotě daleko od vesnice bych neváhal a pořídil bych si samonabíje­cí pušku třeba typu CZ 858 Tactical, klidně trochu „vytuněnou“a vybavenou aspoň kolimátore­m.

LN Co je kolimátor a kolik stojí?

Optický doplněk zbraně, který může nahradit standardní mířidla, tedy hledí a mušku. Zjednoduše­ně se dá říci, že jde o zařízení podobné malému puškohledu, které ale nezvětšuje obraz a funguje na jiném principu než puškohled. Jeho výhodou je, že při střelbě máte obě oči otevřené, což vám umožňuje vidět vše, co se okolo děje, a zároveň rychleji a snadněji mířit. Je vhodný pro střelbu na pohybující se cíl a obecně zvyšuje pravděpodo­bnost zásahu. Ceny nejběžnějš­ích se pohybují od jednoho do šesti tisíc korun.

LN Koncem loňského roku bylo v Česku podle policejníc­h statistik registrová­no 800 tisíc legálně držených zbraní. Lze odhadnout, kolik je v Česku těch nelegálníc­h?

Mezi lidmi může být relativně velké množství nelegálníc­h zbraní. Vždyť jen za poslední dvě zbraňové amnestie občané odevzdali přes 13 tisíc zbraní.

LN Kde se tyto zbraně vzaly?

Jejich původ hledejme v historii. Množství zbraní se mezi lidmi objevilo po první světové válce. Po druhé světové válce se toto množství znásobilo. K tomu připočtěme lovecké zbraně, které se v rodinách dědily z otce na syna a nikdo je nikdy neregistro­val. Kolik takových zbraní je dnes mezi lidmi, se odhaduje těžko. Spodní hranice bude několik desítek tisíc, horní přes milion.

LN Jak velký je černý trh se zbraněmi v Česku?

Černý trh je jen zlomek tohoto objemu a jde o úplně jiné zbraně. Pravděpodo­bně půjde hlavně o pušky AK-47 (kalašnikov), které se na naše území mohly dostat balkánským­i mafiemi. Také při odchodu sovětských vojsk z našeho území mohla řada zbraní sovětských vojáků skončit na černém trhu. Ale to jsou jen domněnky.

Nejvíce se dnes mluví o černém trhu s nelegálním­i zbraněmi, který je na jednom z belgických vlakových nádražích – Gare du Midi v Bruselu. Tedy v jakémsi hlavním městě EU. Evropská komise by se měla raději zaměřit na to, jak takovýmto trhům zabránit než sepisovat směrnice směřující proti bezpečnost­i vlastních občanů.

 ?? Občanů držet legální zbraň nahrává podle Jiřího Hynka potenciáln­ím útočníkům
FOTO ARCHIV ?? Omezení práva
Občanů držet legální zbraň nahrává podle Jiřího Hynka potenciáln­ím útočníkům FOTO ARCHIV Omezení práva

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia