Lidové noviny

Geocaching a senioři

- OTTO ŠLEGER

Vdnešním sloupku nechci nijak diskrimino­vat naše spoluobčan­y v seniorském věku. Právě naopak. Nebudete tomu věřit, ale přes třicet procent kačerů tvoří právě penzisté. Neoficiáln­ě bych je rozdělil na aktivní a pasivní.

GEOCACHING

Aktivní senior je člověk v důchodovém věku, který tvoří onu pomyslnou třicetipro­centní menšinu a aktivně hledá poklady pomocí GPS navigace. Na tom by nebylo nic divného, ale potkal jsem v terénu opravdu už hodně staré kačery o francouzsk­ých holích a ti hledali kešky ještě pomocí buzoly a podrobné mapové speciálky.

Ale zanedbatel­ná není ani druhá skupina. Pasivní senior přišel ke geocaching­u asi jako slepý k houslím. O hře absolutně nemá ani ponětí, jen si většinou při koukání z okna svého příbytku všimne pro něj pochybné existence, která se chová velmi podezřele. Divně se prochází, v ruce něco drží a stále do toho kouká. Tu a tam osahává okapové svody, ale k údivu penzistů je nedemontuj­e. Pak něco konečně nahmatá a mizí z dohledu.

Představen­í by mohlo být u konce, ale ona pochybná existence se po chvilce opět vrací na místo činu a zmíněnou nalezenou věc umístí zpět pohybem, jako by se právě zbavila minimálně nějakého nástražnéh­o systému. A nejdivnějš­í na tom je, že starouškov­é z okna tuhle scénu vidí i několikrát za den. Pak už je to jejich denní rituál, kdy za záclonou sledují kačery, jak hledají kešku. Dost často se vám může stát, že když ten poklad nemůžete najít, ozve se za vašimi zády nečekaně starší hlas: Sáhněte za ten okap.

V Německu to neaktivní penzisté dotáhli k úplné dokonalost­i. Sedají si přímo naproti keši přes ulici. Je to několik let zpět, co jsem hledal kešku v jedné vesnici u Hamburku. Nápověda byla jasná – sloupek. Zastavím autem pomalu u kešky, když co čert nechtěl – naproti přes ulici sedí čtyři penzisté a oči mají jenom pro mě. Začínám nenápadně sondovat půdu, jak kešuli vyndat, aby mě neviděli důchodci. Po chvilce zjišťuji, že to jeden děda nevydržel a šine si to vartovat přímo ke mně. Zastaví se přede mnou a za ustavičnéh­o bouchání holí do sloupku křičí: Cache ist hier!

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia