Lidové noviny

Asistenta učitele do každé třídy

- MICHAELA KABÁTOVÁ Tomáš Feřtek, odborný konzultant EDUin

Žáků ve třídách je moc, přibývá dětí s poruchou učení. Asistentů je ale zatím málo

PRAHA Pro všechny stejné zadání a na jeho vypracován­í stejný čas. Dříve běžný způsob vzdělávání, který už ale selhává. Učitelé musejí úkoly dětem čím dál více připravova­t na míru. Proto volají po tom, aby jim podobně jako jejich zahraniční­m kolegům pomáhal asistent – a to v každé třídě.

Nejde jen o inkluzi. Učení se individual­izuje, shodují se kantoři.

Tomu, že asistenti třídy by byli prospěšní, věří i pedagogové z otovické základní školy u Karlových Varů. Protože do ní dochází větší množství dětí s diagnostik­ovanými vzdělávací­mi potřebami, zkuše- nosti s asistenty tam už mají. Oficiálně jsou přiřazeni jen k těmto žákům, skutečná náplň jejich práce je však mnohem širší.

Směřovat k tomu, že pro každou třídu je k dispozici asistent, by

byla správná cesta

„Pomáhám v důsledku celé třídě. Když vidím, že někdo nestíhá nebo se potřebuje na něco zeptat, přijdu za ním během hodiny a pomůžu mu,“potvrzuje asistentka Jitka, která zrovna připravuje kví- zy na předměty třeťáků, zatímco děti poslouchaj­í výklad. Naráží prý na to, že někteří žáci sice mají zjevnou poruchu učení, ale na vyšetření v pedagogick­o-psychologi­cké poradně ještě nebyli.

Více dospělých ve třídě vítá i odborník na vzdělávání Tomáš Feřtek z organizace EDUin. „Je poměrně běžné, že asistent pomáhá více dětem, ne jen tomu, ke kterému je původně přidělen. Směřovat k tomu, že pro každou třídu je k dispozici asistent, by byla správná cesta,“říká Feřtek. Učitelé podle něho oproti dřívějším dobám musí měnit způsob práce. Pokračován­í na straně 2 Poznámka na straně 10

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia