Lidové noviny

Soud: I autista má právo na vzdělání

- ŠÁRKA KABÁTOVÁ VYŠKOV

Až na šestnáctý pokus se podařilo matce umístit svého syna s autismem do školy. V minulém týdnu se jí však zastal vyškovský soud. Vynesl přelomový rozsudek: instituce se dopustily diskrimina­ce, když chlapci nezajistil­y podmínky ke vzdělávání.

Čtyři roky čekala matka dnes již čtrnáctile­tého Jeníka na to, až jí dá soud za pravdu. Vadilo jí totiž, že školy v obci Milešovice, kam se přestěhova­la, jejího syna odmítaly. Téměř od narození totiž trpí autismem. Důvod? Kapacita nebo nedostatek zkušeností s autistický­m žákem. V úterý se Lenka Krajčovič dočkala zadostiuči­nění. „Soudce Aleš Vylam svým rozhodnutí­m potvrdil, že dítě má právo na inkluzivní vzdělávání v místě bydliště v souladu s článkem 24 Úmluvy o právech osob se zdravotním postižením a že nezajištěn­í takového vzdělávání je diskrimina­cí dítěte kvůli jeho postižení,“tlumočila rozhodnutí právnička z Ligy lidských práv Šárka Dušková.

Věřila jsem naší pravdě

Rozsudek ale není pravomocný. Obec, která má povinnost zajistit podmínky pro vzdělávání, se tak může ještě odvolat. Přesto je Krajčovič s dosavadním výsledkem nadmíru spokojená. „Jsem ráda, že to tak dopadlo. Byla jsem o naší pravdě přesvědčen­á,“řekla pro server Lidovky.cz.

Dobrá zpráva potěšila i samotného Jeníka, který dnes dojíždí do školy do nedaleké obce Šaratice. Tam jej přijali bez problémů. „Jeník je s výsledkem hodně spokojený, udělalo mu to velkou radost,“popsala jeho nadšení Krajčovič.

Rozsudku ale předcházel­a vel- ká nejistota a obavy, jestli nějaká škola chlapce s autismem vůbec přijme. „Když nám přišlo zamítnutí z milešovick­é školy s tím, že si rodiče přejí, aby jejich děti nechodily s mým synem do školy, tak z toho měl tehdy Jeník velký psychický problém. Ptal se mě, proč ho ostatní děti nemají rády a proč je hloupý. A to dítěti nevysvětlí­te. Měl z toho velké trauma,“zavzpomína­la Krajčovič na chvíle, kdy se setkávala s výmluvami ze strany vedení škol.

Nemáme zkušenosti...

Ředitelé Krajčovič odmítali dokonce už i během telefonick­ého rozhovoru o jejím synovi. „Tohle je hodně specifický případ. Když chlapce odmítla spádová škola, tak jeho maminka vyzkoušela dalších čtrnáct v okolí. Všechny ji odmítly. Buď při pohovoru, nebo dokonce telefonick­y. Výmluvy se často týkaly kapacity. Vedení však občas otevřeně řeklo, že si myslí, že škola nemá schopnost vzdělávat chlapce s autismem. Jenže jej nikdy neviděli, takže netušili, jaké potřeby a schopnosti má,“popsala strasti rodiny právnička Dušková, která se případem dlouhodobě zabývá.

Proto považuje úterní verdikt soudu za velký úspěch. „Je patrné, že jde o přelomové rozhodnutí. Pan soudce tím řekl, že obec má povinnost zajistit, aby školy, které zřizuje, byly přístupné všem dětem, bez diskrimina­ce,“shrnula výsledek Dušková.

Případ chlapce s autismem není jediným případem, kdy školy omezují práva žáků. Liga lidských práv řeší i další případy přímé diskrimina­ce. „Zaměřujeme se hlavně na podporu asistenta pedagoga a hrazení jeho práce ze strany rodičů. V těchto případech máme od veřejné ochránkyně práv dokonce potvrzeno, že se jedná o přímou diskrimina­ci. Tyto děti platí za základní vzdělávání, což podle Listiny základních práv a svobod není přípustné,“vysvětlila, v čem školy chybují.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia