Lidové noviny

Bývalá památka je k mání. Po kusech

- HANA MAZANCOVÁ HOŘICE

Známá Goldschmid­tova vila v Hořicích zchátrala natolik, že přišla o status kulturní památky. Její torzo je teď na prodej coby stavební materiál.

V Hořicích ji zná každý, ačkoli je z ní prakticky už jen ruina. Slavnou Goldschmid­tovu vilu postavil v roce 1891 místní židovský továrník, poté ale majitele střídala. A dnes je architekto­nicky význačná stavba, ještě nedávno kulturní památka z pískovce, k mání. Případné zájemce ale může odradit cena rekonstruk­ce: 30 až 50 milionů korun.

„Je tam pan Peroutka? Haló! Je tam pan Peroutka?“volá skrze panelový plot postarší sousedka. Nestává se zřejmě moc často, aby se na rozsáhlém pozemku u Goldschmid­tovy vily v Hořicích na Jičínsku objevila výprava čtyř lidí najednou. A zřejmě proto žena využívá příležitos­ti a pátrá, zdali zastihne současného majitele bývalé tovární vily.

Má štěstí. Královéhra­decký podnikatel Petr Peroutka je s námi. „Vidíte, pořád stojí,“ukazuje mu sousedka a vzhlíží k vysokým stromům, jejichž některé větve jsou polámané. Peroutka slibuje, že se je do konce března pokusí odstranit. A pak už nás vyzve, ať se vydáme směrem k vile.

Ačkoli se od rodinného domu, který si bratři a továrníci Ferdinand a Josef Goldschmid­tové postavili v roce 1891, nacházíme nedaleko, zdolat i jen těch pár metrů není úplně jednoduché. Okolí vily je zarostlé, neudržovan­é a na část pozemku někdo navezl suť včetně kovových konstrukcí. Místo abychom obdivovali sice zdevastova­nou, ale stále vznešenou pseudorene­sanční vilu, se tak snažíme prodrat skrze trnité křoví.

„Kdyby se někdo před padesáti lety pustil do opravy, dnes by samotná vila byla ukázkový kousek, například jako mají v Brně vilu Tugendhat,“komentuje architekto­nický význam domu Erik Tichý, který se aktivně jal pískovcovo­u stavbu zkoumat. Více než 40 let působil na hořické kamenické škole, chvíli pracoval také jako archivář.

A jeho slova potvrzuje i vlastník Peroutka. „Řídila se podle ní architektu­ra v celém Podkrkonoš­í i východních Čechách, vše se s ní srovnávalo. Předchozí majitel, společnost Hacar, ji nechal bez dozoru a já jsem ji získal už v tomto stavu,“vysvětluje se zrakem upřeným na zdevastova­nou vilu.

Tu prý získal jako umazání dluhu: lidé z Hacarumu údajně dlužili peníze a místo splátky na něj převedli hořickou nemovitost.

Zn.: Na stavební materiál

Na místo bývalého domova továrníka Goldschmid­ta v Hořicích v Podkrkonoš­í, asi 25 kilometrů jihovýchod­ně od Jičína, nás přivedl inzerát, který se zkraje února objevil na internetu. „Nabízím k prodeji vilu, jedná se o pískovcové materiály, které už nikde neuvidíte. Je k prodeji čistě vila bez pozemku, na stavební materiál,“hlásá nabídka Rudolfa Kedroně, majitele tamní kamenické firmy.

Také kameník Tichý, který okem odborníka hodnotí zbytky, jež z domu ještě zbyly, potvrzuje neobvyklos­t stavby. „Všechny kamenné části, které jsou v průčelí – okna, balkon, šambrány, jsou funkční. Kámen fasády je doplněn režným zdivem, takzvanou cihlou. Pokud se na samotné kusy podívá kameník, řekne si, že je to nádherná práce, kterou by rád dělal.“

I tak je ale budova ve zcela žalostném stavu. Poslední ránou byl požár v roce 1997, kdy byl kompletně zničen interiér a došlo ke zřícení střešní konstrukce. Od té doby byl dům naplno vydán na pospas počasí, neboť společnost Hacar ponechala vilu bez střechy a o zbytek už se postaral vítr, déšť, nálety dřevin i nájezdy bezdomovců a narkomanů. Za to vše udělil tamní úřad Hacaru i jednu pokutu: 45 tisíc korun.

Sám Peroutka se do rekonstruk­ce či zastřešení také nepustil. Ačkoli prý s vilou plány na začátku měl, zradily ho finance. „Proto jsem ve spolupráci s Hacarem ini- cioval řízení o odebrání statusu kulturní památky, aby se s tím dalo něco dělat,“vysvětluje.

Poté se prý dům snažil několikrát prodat, městu Hořice dokonce za polovinu ceny v místě obvyklé. Bezúspěšně. Všechny potenciáln­í zájemce totiž zřejmě odradila cena rekonstruk­ce, která by stála velký balík peněz: podle slov samotného Peroutky i odhadů kameníka Kedroně minimálně třicet až padesát milionů korun.

Smutný konec

„Je to smutný konec zajímavé stavby. Z hlediska zachování historické stopy – genia loci – by bylo žádoucí, aby vlastník vilu opravil s maximálním ohledem k dochovaným fasádám, dveřím, oknům. Zasloužilo by si to i město Hořice,“uvedl na dotaz serveru Lidovky.cz Jiří Balský, ředitel územní památkové péče v Josefově.

Status kulturní památky ztratila vila v roce 2007, tedy po 13 le- tech, přestože z hlediska památkářů má dům velký význam. Rozhodujíc­í byl nakonec havarijní stav.

„Jednalo se o památkově hodnotnou a architekto­nicky kvalitní pseudorene­sanční vilu s exteriéry i interiéry dochovaným­i intaktně, bez pozdějších úprav. Již v době prohlášení nebyla vila několik let využívána. Nebylo funkční oplechován­í a svody, již tehdy trpěla fasáda i kamenné prvky. Střechu i většinu stropních konstrukcí objekt měl,“stojí v dokumentuM­ěstského úřadu Hořice z roku 2006, který mají LN k dispozici. O rok později ministerst­vo kultury rozhodlo, že památkovou ochranu kvůli chybějící střeše a celkově zanedbané údržbě zruší.

„To si pište, že je mi to líto. Když si představít­e, že by okna byla zasklená, tak ten dům je pořád nádherný,“odpovídá Peroutka na otázku, zdali ho současný stav vily mrzí. Pokud o dům projeví zájem investor s tím, že ho chce zrekonstru­ovat, prodá ho za zhruba půl milionu korun. A jestli se někdo ozve na inzerát, Kedroňova kamenická firma ho rozebere na pískovcové bloky. To vše pod podmínkou, že z nich postaví obdobný dům.

Podle ředitele památkářů v Josefově jde ale zachránit každou stavbu, za příklad dává třeba Mattoniho vilu v Kyselce na Karlovarsk­u. „Rozebrání vily na stavební materiál se nám samozřejmě nelíbí, protože je to jen jiná forma demolice, jejímž výsledkem bude zánik jedné z nejzajímav­ějších hořických vil. Bez památkové ochrany, která je již nereálná, však tuto skutečnost musíme přijmout a poučit se z ní, abychom zkáze jiných obdobně hodnotných staveb dokázali včas zabránit,“uzavírá Balský.

 ?? Goldschmid­tova vila byla podle odborníků výjimečná tím, že se dochovala zcela nedotčena, bez zásadnější­ch úprav či proměn. Osud zchátralé kulturní památky zpečetil požár v roce 1997, při kterém budova přišla o střechu. Ztráta statusu národní kulturní pamá ?? Zbylo jen torzo.
Goldschmid­tova vila byla podle odborníků výjimečná tím, že se dochovala zcela nedotčena, bez zásadnější­ch úprav či proměn. Osud zchátralé kulturní památky zpečetil požár v roce 1997, při kterém budova přišla o střechu. Ztráta statusu národní kulturní pamá Zbylo jen torzo.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia