Lidové noviny

Rozpad koalice Sobotka nečeká

Navzdory kauze Čapí hnízdo je podle premiéra velká šance, že kabinet svůj mandát dokončí

- MARTIN SHABU

PRAHA Premiér Bohuslav Sobotka nevidí důvod pro změny ve spolupráci vládních stran. Zatím ho k tomu nedonutila ani kauza Čapí hnízdo.

„Je zde dobrá šance, aby vláda svůjmandát dokončila. Na mimořádném zasedání v pátek se na tom shodlo i předsednic­tvo sociální demokracie. Podpořili jsme pokračován­í koaliční spolupráce s ANO a lidovci,“prohlásil včera předseda vlády v televizníc­h Otázkách Václava Moravce.

Jeho vyjádření je důležité s ohledem na středeční mimořádnou chůzi sněmovny, na níž má vicepremié­r, šéf hnutí ANO Andrej Babiš (a majitel LN; pozn. red.) oznámit, komu Čapí hnízdo v letech 2008 až 2013 patřilo. Poslanci si od toho slibují, že jim ozřejmí projekt, o nějž se zajímá nejen česká policie, ale kvůli podezření z dotačního podvodu i Evropský úřad pro boj proti podvodům (OLAF) .

Sobotka v diskusním pořadu ČT upozornil, že případ zatěžuje fungování koalice. „Místo toho, abychom se tady bavili, co je potřeba v zemi ještě udělat, jaké zákony bychom potřeboval­i změnit, jak zlepšit sociální situaci důchodců nebo rodin s dětmi, tak se tady bavíme o kauze Čapí hnízdo,“řekl premiér.

Babiš hájí Agrofert i rodinu

Andrej Babiš, který označuje případ za účelovou kampaň proti své osobě, se k projektu Čapího hnízda, který dotační úřad (ROP) ve středních Čechách podpořil 51 miliony korun, vyjádřil v sobotu.

„Žádná firma z Agrofertu neměla podíl v Čapím hnízdě v době podání žádosti o dotaci. Agrofert byl její strategick­ý partner a ručil jí za úvěr. Když ho nebyla schopna splácet, na konci roku 2013 jsme ji převzali. Dotaci 50 milionů projekt dostal oprávněně, a to v době, kdy byl hejtmanem Petr Bendl z ODS,“uvedl Babiš v rozhovoru pro Deník. Zopakoval, že projekt úřady opakovaně kontrolova­ly a žádný dotační podvod nezjistily.

Za pozornost nicméně stojí jeho odpověď na otázku, zdali přes příbuzné a známé fakticky Čapí hnízdo v inkriminov­aných letech 2008 až 2013 neovládal. S ohledem na možnou negativní mediální kampaň vůči své rodině ji vicepremié­r ponechal bez odpovědi.

K případu se vyjádřil i Babišův bývalý první náměstek na ministerst­vu financí Lukáš Wagenknech­t, jehož specializa­cí je audit evropských dotací. Podle něj není důležité, zda společnost byla malým či středním podnikem, ani kdo byl jejím vlastníkem. Stěžejní podle něho je, jestli by firma získala na svůj projekt úvěr od komerčních subjektů.

Zbytečná dotace?

„Pokud malému a střednímu podniku, který dotaci nepotřebuj­e, protože není znevýhodně­n, úředníci dotaci přesto dají, jednají protiprávn­ě,“napsal Wagenknech­t na webu Aktuálně.cz.

„Stejně protiprávn­ě jedná malý a střední podnik, pokud žádá o dotaci s vědomím, že má možnost jednoduše získat financován­í pro svůj projekt jinými způsoby – například u banky nebo od strategic- kého partnera projektu,“uvedl na webu Wagenknech­t.

Přestřelka s exnáměstke­m

Podle Babiše aféru rozpoutal právě jeho někdejší spolupraco­vník Wagenknech­t. Včera si ministr do svého exnáměstka „rýpnul“na Twitteru: „Nepracoval on na ROP Střední Čechy 2007 až 2009, v čase přidělení dotace, jako vedoucí auditu EU fondů?“

Na to Wagenknech­t obratem reagoval: „Odmítám řeči pana Babiše. Žádné oznámení jsem v souvislost­i s projektem jeho resortu Čapí hnízdo nepodával. Pro mě jsou to účelové pomluvy. Jestli je jejich cílem odvést pozornost a najít viníka podezřeléh­o z dotačního podvodu, je mi ho osobně líto,“sdělil Wagenknech­t LN.

Sněmovna se Babišovým podnikáním bude zabývat ještě jinak. A sice v novele zákona o střetu zájmů. „Problém se střetem zájmů je potřeba vyřešit, jinak se to s námi potáhne další dva roky a bude to komplikova­t další dva roky vlády a možná i fungování dalších vlád, které vzejdou z voleb,“prohlásil včera premiér Sobotka.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia