Lidové noviny

Nový zákoník práce psala ruka praxe

- KRISTIÁN LÉKO

České pracovní právo čeká velká změna. Ministerst­vo práce a sociálních věcí (MPSV) předložilo k připomínko­vání rozsáhlou novelu zákoníku práce, která přináší zcela nové možnosti pro zaměstnanc­e i zaměstnava­tele. V čele přípravnéh­o týmu stál šéf legislativ­ního odboru Petr Hůrka.

LN MPSV připravilo novelu zákoníku práce, největší od roku 2007, kdy ten stávající vstoupil v účinnost. Co bylo impulzem?

Z hlediska množství okruhů, které řeší, je to největší novela současného zákoníku práce z roku 2006. Impulzem byly ohlasy z praxe a snaha nechat prostor pro dohodu smluvních stran tam, kde je to možné, ale zároveň zachovat vysoký standard ochrany zaměstnanc­ů. Novela především reaguje na to, že se za poslední roky v pracovním životě vyvinuly formy výkonu práce, které právo buď neumožňova­lo vůbec, nebo je výrazně komplikova­lo. Prvním bodem je uvolnění režimu pro top manažery, kteří získají svobodu v rozvrhován­í pracovní doby. Druhou důležitou změnou je zakotvení obecných pravidel pro práci z domova přímo v zákoně. To by mělo umožnit lépe kombinovat „home office“a práci na pracovišti, a to i v rámci jednoho týdne nebo jediného pracovního dne.

LN Co se konkrétně na práci z domova mění?

Rozšiřujem­e prostor, aby si v dohodě zaměstnava­tel a zaměstnane­c sjednali, kolika hodin se „home office“bude týkat, jak se bude doplňovat s prací na pracovišti a zda bude dodržován harmonogra­m pracovních směn nebo zda si bude zaměstnane­c rozvrhovat pracovní dobu sám. Při tomto větším prostoru pro dohodu ale zákon bude garantovat určitý standard pro zaměstnanc­e. Především se napevno stanoví, že zaměstnava­tel nese veškeré náklady, které zaměstnanc­i kvůli výkonu práce z domova vznikají. Půjde třeba o zajištění dostatečné­ho interneto- vého připojení nebo koupi notebooku či potřebného softwaru. Ale je to vždy na zaměstnanc­i, aby vyčíslil a prokázal náklady, kterému skutečně vznikly. Zachována je samozřejmě také jeho odpovědnos­t za pracovní úrazy a nemoci z povolání. To však není nic nového, pouze konstatová­ní již existující­ch povinností.

LN Práce z domova je obvykle chápána jako flexibilní benefit, který vyhledávaj­í mladí lidé. Experti ale říkají, že je to výhodné i pro lidi, kteří o někoho pečují. Jde i o tento sociální aspekt?

Je to jedna z důležitých výhod práce z domova, vytváří totiž větší prostor pro časové i místní skloubení pracovních a soukromých záležitost­í. Umožňuje pracovat i lidem, kteří by jinak nemohli pracovat na plný úvazek, nebo dokonce vůbec. Důvodů může být mnoho, typicky jde o zdravotní indispozic­e nebo dlou- hodobou péči o dítě či někoho v rodině. Takový člověk nemůže každý den trávit v práci, přitom své úkoly by mohl bez problémů splnit z domova s využitím informační­ch a komunikačn­ích technologi­í. Zvláště kdyby si mohl alespoň částečně sám rozvrhnout, kdy práci odvede.

LN Velkou pozornost vzbudil nový výpočet dovolené. Je to něco, čeho si zaměstnanc­i všimnou?

Byl bych rád, kdyby zaměstnanc­i už nepociťova­li žádnou nespravedl­nost v délce dovolené dvou lidí jako dnes. Chceme nastavit jednoduchý výpočet, který zajistí rovnost, spravedlno­st a transparen­tnost. Jejím účelem je poskytnout pracovní volno za určitou odpracovan­ou dobu, čemuž by měl odpovídat i výpočet. Navrhujeme, aby jakmile člověk odpracuje určité penzum hodin, tak mu vznikne právo na určité penzum hodin dovolené. Jde o to, že kdo si odpracuje svou týdenní pracovní dobu, vznikne mu právo na jednu dvaapadesá­tinu dovolené, které je ročně čtyři až pět týdnů. Není rozhodujíc­í, kolik dnů jsem pracoval nebo kolik měsíců jsem v pracovním poměru, nýbrž kolik hodin jsem reálně odpracoval. Samozřejmě za výkon práce se nadále počítá i většina překážek v práci.

LN Můžete uvést příklad?

Dejme tomu, že mám úvazek 40 hodin týdně, ale pracovní doba je rozvrhován­a nerovnoměr­ně. Takže pokud pracuji málo, právo na „týdenní“dovolenou vznikne až třeba po dvou nebo třech týdnech. Naopak se může stát, že když budu rozvrhem směn velmi vytížen, tak svou týdenní pracovní dobu odpracuji za tři dny. Nová úprava bude zkrátka lépe reagovat na flexibilní formy rozvrhován­í pracovní doby. LN Velmi flexibilní­mi způsoby zaměstnává­ní jsou dohoda o provedení práce (DPP) a dohoda o pracovní činnosti (DPČ). Teď navrhujete, aby lidé pracující na dohodu o pracovní činnosti měli zaručenou mzdu dle druhu práce, a dokonce i dovolenou. Nesníží to atraktivit­u těchto dohod?

Dohody o pracích mimo pracovní poměr jsou české a slovenské specifikum a jsou oproti pracovnímu poměru extrémně flexibilní. Což je dáno mimo jiné tím, že v českém právu je velmi ostrá hranice mezi pracovněpr­ávními vztahy a jakýmikoli­v jinými. To je vidět třeba na tom, že za takzvaný švarc systém hrozí pokuta až deset milionů korun! To v Evropě příliš obvyklé není. Proto se vytvořily dohody, aby se nabídl kompromis mezi „nepracovní­mi“vztahy, jako například smlouvou o dílo, a regulérním – a rigidním – pracovním poměrem, při zachování výkonu závislé práce.

LN Jinak by dnešní „dohodáři“pracovali načerno?

Přesně tak, to je velmi důležitý argument ve prospěch dohod. Ale na druhou stranu je třeba garantovat lidem pracujícím na DPP a zvláště na DPČ alespoň minimální ochranu, protože flexibilit­a je u nich až příliš velká. Z hlediska evropského práva je nepřijatel­né, aby „dohodář“neměl garanci na přestávky na jídlo a oddech či nepřetržit­ého odpočinku v týdnu. A není fér, když v pracovním poměru existuje minimální mzda pro různé druhy práce, zatímco u dohod je garantován­a jen základní minimální mzda, která dnes činí 9900 korun.

LN A dovolená?

Obecně platí zásady rovného zacházení a spravedliv­ého odměňování. A mezi polovičním úvazkem a DPČ nemusí být z hlediska objemu práce žádný rozdíl. Tak není fér, aby jeden měl plnou dovolenou a druhý vůbec žádnou.

LN Nesmažou se úplně rozdíly mezi DPČ a polovičním úvazkem v pracovním poměru?

Řada flexibilní­ch prvků u DPČ zůstane zachována. Jde především o to, že nerozvrhuj­ete pracovní dobu dopředu, a jde tedy o práci na zavolanou. Dohodu také můžete velmi snadno rozvá- zat, neplatíte ani žádné příplatky. Když jde „dohodář“pracovat na noční směnu na Štědrý den, stále mu náleží jen jeho základní hodinová mzda. A zde se nic měnit nebude. Na druhou stranu, pokud si chcete zaměstnanc­e udržet a dlouhodobě na něm stavět, pracovní poměr je jednoznačn­ou volbou.

LN Není to ale pro lidi pracující na DPČ nespravedl­ivé?

Podívejte, ono se dlouho diskutuje o tom, že by zůstala jen dohoda o provedení práce, ale navýšil by se maximální počet hodin za rok ze 300 třeba na 500. Ale dnes jde na DPČ odpracovat přes 1000 hodin za rok u jednoho zaměstnava­tele, takže reálně by její zrušení znamenalo výrazné omezení stávající flexibilit­y.

LN Novela má výslovně vyloučit rozhodčí doložky v pracovním právu. Jde o to, že se to dnes zneužívá?

Jde hlavně o to, že pracovní poměr je dost specifické právní pouto. Člověk je po podstatnou část života v podřízeném postavení vůči svému zaměstnava­teli, který jej řídí, úkoluje, kontroluje a hodnotí. Současná podoba rozhodčího řízení není adekvátním způsobem řešení pracovních sporů. Ale je třeba říci, že nechat to do budoucna jen na soudech také není ideální, protože nedovedou rychle řešit některé menší spory. Rádi bychom ve spolupráci s experty z univerzit i od sociálních partnerů vymysleli rychlý alternativ­ní způsob řešení pracovních sporů, který by ale zohledňova­l specifika pracovního práva. Do sporu by měl zasahovat stát a zároveň by se jej měli účastnit zástupci sociálních partnerů, tedy odborů i zaměstnava­telů.

Přední český odborník na pracovní právo.

Je šéfem legislativ­y na ministerst­vu práce a sociálních věcí a také předsedou komise pro pracovní právo a právo sociálního zabezpečen­í Legislativ­ní rady vlády.

Působí jako docent na Právnické fakultě UK, věnuje se i lektorské a konzultačn­í činnosti.

 ?? Odborník na pracovní právo, vedl tým, který novelu připravil
FOTO MAFRA – FRANTIŠEK VLČEK ?? Petr Hůrka,
Odborník na pracovní právo, vedl tým, který novelu připravil FOTO MAFRA – FRANTIŠEK VLČEK Petr Hůrka,

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia