Lidové noviny

Architekt Putinova paláce začínal s nábytkem

- PETRA PROCHÁZKOV­Á

Součástí Putinovy „dači“jsou tři heliporty, vinice, amfiteátr, sportovišt­ě i devadesáti­metrový výtah vedoucí přímo na pláž.

MOSKVA/PRAHA Tajemný italský architekt Lanfranco Cirillo pracuje pro třiačtyřic­et ruských miliardářů. Staví jim paláce, honosné „dači“i luxusní bazény. Teď se uchází o projekt na novou budovu ruského parlamentu. Dostal se do nejužšího výběrového řízení, a pokud mu zadavatelé dají šanci, Moskva bude o jednu budovu ve stylu ruského neoklasici­smu bohatší.

Ví se o něm málo. Rozhovory dává zřídka, protože – jak nedávno přiznal ve výjimečném interview pro nezávislou ruskou televizi Dožď – v Rusku je lépe být nenápadným. Je mu sedmapades­át a má ruský pas. V srpnu 2014 mu udělil ruské občanství prezident Vladimir Putin. I on byl jeho zákazníkem.

Cirillo projektova­l totiž takzvaný Putinův palác – lázeňské centrum u Gelendžiku rozkládají­cí se na 87 hektarech černomořsk­ého pobřeží Kavkazu. Za realizací komplexu měl stát známý „kooperativ Ozero“neboli skupina podnikatel­ů – přátel Putina z Petro- hradu, kteří se proslavili řadou korupčních a ekologický­ch skandálů. Stavba „Putinovy dači“patří mezi ty největší.

Projekt Jih, jak sám architekt nazýval stavbu paláce a k němu přilehlých vinic, měl sloužit osobně Putinovi. Cirillo dostal úkol dost nesnadný – kromě extrémně pyšného exteriéru měl palác vydržet například i zemětřesen­í o síle devět stupňů Richterovy škály. Součástí komplexu bylo divadlo, amfiteátr, sportovišt­ě a třeba i tři heliporty. K přístavu a na pláž se sjíždí devadesáti­metrovým výtahem, k moři je možné se dostat tunelem. V případě napadení má komplex sloužit jako bunkr. Když už si zákazník poručil vinice, architekt nakreslil také budovu vinařství.

Ovšem poté, co agentura Reuters odhalila, že stavba byla financován­a z investiční­ho fondu, který za tím účelem nechal vytvořit prezident, byl v roce 2011 celý objekt prodán oligarchov­i Alexandrov­i Ponomarenk­ovi. Mluvčí hlavy státu Dmitrij Peskov si pospíšil s ujištěním, že jeho šéf nikdy neměl se stavbou nic společného. Oficiálně byla zadavatele­m stavby federální struktura „vojenská posádka č. 1473“a hospodářsk­á správa Kremlu.

Podle oficiálníc­h zdrojů je plat ruského prezidenta kolem 100 tisíc dolarů ročně. Ovšem způsob jeho života tomu zdaleka neodpovídá – musel by být multimilia­rdář, kdyby si měl financovat veškeré požitky, jichž si dopřává, z vlastní kapsy. Mezi takovou rozkoš patří i extrémně drahé služby architekta Cirilla.

Umí držet jazyk za zuby

Ital přijel do Ruska už před více než dvaceti lety jako zástupce firmy Mascagni prodávajíc­í nábytek. Dnes je vyhledávan­ým expertem na stavby pro ruské zbohatlíky. Nepotřebuj­e už reklamu. Jeho kancelář v drahém moskevském komplexu je bez identifika­ční tabulky. Ti, kdo ho potřebují, vědí, jak ho najít.

„Dvaačtyřic­et ze 116 ruských miliardářů na seznamu časopisu Forbes jsou dnes mými klienty,“říká hrdě Cirillo. Ve svém studiu má na zdi dva portréty prezidenta Putina, na stole obří glóbus.

„Nikdy neprozrazu­ji jména svých zákazníků, ale mohu přiznat, že jsem projektova­l byt šéfovi Lukoilu. Víc neřeknu. Když děláš pro určité lidi, musíš umět držet jazyk za zuby,“říká muž, který navrhoval interiéry bank i soukromých letadel, domy zabírající 20 tisíc čtverečníc­h metrů, sídla ropných společnost­í i vily pro Rusy žijící v Dubaji, Paříži, Londýně nebo Miami.

Někdy jsou požadavky zákazníků skutečně kuriózní – jak říká sám architekt, byl poněkud překvapen přáním jedné ruské milionářky, která chtěla mít bazén uprostřed obýváku, a protože se ráda koupe nahá, měla být místnost vybavena skleněnými stěnami, skrze něž viděla návštěvy, ale návštěvy neviděly ji.

Sympatický, ale vychloubač­ný

Sám Cirillo vlastní soukromé letadlo. A několik jachet k tomu. Miluje zvířata, sponzoruje proto veterinárn­í kliniku. Má kolem tisícovky podřízenýc­h a roční obrat ve stovkách milionů dolarů. Novináři popisuji Cirilla jako sympatické­ho, ale vychloubač­ného. Rusko z něj učinilo boháče, ale část peněz, které zde vydělá, raději uchovává v bankách v západní Evropě.

„ Říká se mi kapitalist­a s lidskou tváří a já jsem na to hrdý,“říká člověk, který se ve své vlasti nikdy velkého uznání nedočkal. V Rusku je všechno jinak. I proto neskrývá obdiv ke svému chlebodárc­i: „Jsem občan Ruska a stejně jako dalších 93 procent občanů miluji našeho prezidenta a myslím si, že je to člověk v dané světové situaci na svém místě.“

 ?? UKRAJINA
Krym
TURECKO
RUSKO ??
UKRAJINA Krym TURECKO RUSKO

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia