Lidové noviny

Pakt s Turky běžence nezastavil

- ROBERT SCHUSTER

Naplnění uprchlické dohody mezi Evropskou unií a Tureckem zatím brání nedostatek tlumočníků a imigračníc­h úředníků. První Syřané by mohli být vráceni do Turecka 4. dubna.

ATÉNY/PRAHA Počínaje nedělní půlnocí vešla v platnost dohoda o repatriaci běženců z Řecka do Turecka.

Na plánu, který má být klíčovým opatřením Unie v boji proti migrační krizi, se v pátek dohodlo 28 členských států Evropské unie a turecká vládna na jejich vrcholné schůzce v Bruselu. Všichni uprchlíci, kteří od včerejšího dne připlují z Turecka na řecké ostrovy a po podání případné žádosti nezískají v zemi azyl, budou vráceni zpět na turecké území.

Plán předpoklád­á, že první neúspěšní žadatelé o azyl by měli být převezeni z Řecka do Turecka kolem 4. dubna.

Jak ale ukázal vývoj během včerejšího dne, páteční dohoda, která počítá i se sankcemi pro případ ilegální migrace, zatím příliš lidí od nebezpečné cesty přes Egejské moře neodradila.

Odstrašova­cí mechanismu­s, jenž je součástí evropsko-tureckého paktu, předpoklád­á, že běženci, kteří se přesto pokusí doplout z Turecka k řeckým břehům, budou mít při následném projednává­ní jejich žádostí o azyl horší pozici.

Přednost mají totiž dostat běženci, kteří se předtím nepokusili vstoupit na území Evropské unie ilegálně.

Agentura Reuters k tomu uvedla, že jenom na ostrově Lesbos přistálo po nedělní půlnoci nejméně 12 člunů. Celkem tak v průběhu noci dorazilo 875 lidí.

Ještě předtím, než začala nová dohoda platit, bylo na ostrovech Chios a Lesbos zahájeno vyklízení dosavadníc­h uprchlický­ch táborů. Vláda v Aténách tak začala vytvářet předpoklad­y pro naplnění bruselskéh­o ujednání.

V souladu s tím by tak mělo být z ostrovů převezeno více než šest tisíc běženců na pevninu. Čeká se, že kvůli novým pravidlům se na ostrovech začnou hromadit tisíce lidí, kteří budou čekat na rozhodnutí řeckých úřadů. Například na ostrově Lesbos je v zařízení pro uprchlíky 3500 míst. Na ostrovy v Egejském moři přitom tento měsíc připlouvá z Turecka v průměru více než tisícovka utečenců denně.

Řecká vláda uvedla, že na jejím území se v současné době nachází 48 tisíc migrantů. Přibližně polovina z nich pochází ze Sýrie.

Lídři členských zemí Evropské unie a Turecka se dohodli, že Řecko bude vracet Syřany do Turecka. Vláda v Aténách počítá s tím, že zůstanou pouze ti, kteří prokážou, že by jim v Turecku hrozilo pronásledo­vání. To se týká například Kurdů.

Otazníky nad rozdělován­ím Syřanů z Turecka

Za každého Syřana, který se vrátí do Turecka, chce Unie přijmout jednoho syrského občana přímo z Turecka. Celkem až 72 tisíc lidí. Zatím ale není jasné, jak budou v rámci Evropské unie rozdě- lováni. Většina zemí totiž vminulosti přijetí běženců odmítala.

Řecko také čeká na pomoc členských států, které slíbily do země vyslat polovinu ze zhruba 4000 nových lidí. Země osmadvacít­ky by je měly nasadit kvůli zvládnutí náporu administra­tivy. Na ostrovech bude potřeba zaměstnat soudce, pohraniční­ky, azylové úředníky nebo tlumočníky.

Ti zatím ještě nejsou na místě, a proto není jasné, zda Řecko během následujíc­ích dní zvládne zahájit úřední procedury se všemi nově příchozími uprchlíky.

 ?? Záchranný člun připlouvá s uprchlíky k pobřeží řeckého ostrova Lesbos. I přes dohodu evropských lídrů s Tureckem z minulého týdne se proud běženců připlouvaj­ících do Řecka zatím nezastavil. FOTO REUTERS ?? Přežili.
Záchranný člun připlouvá s uprchlíky k pobřeží řeckého ostrova Lesbos. I přes dohodu evropských lídrů s Tureckem z minulého týdne se proud běženců připlouvaj­ících do Řecka zatím nezastavil. FOTO REUTERS Přežili.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia