Lidové noviny

Trump sází na Deutsche Bank, v Americe ho odmítají

- WASHINGTON

Realitní magnát a uchazeč o prezidents­kou nominaci amerických republikán­ů Donald Trump má nejenom německé předky. Za řadou jeho nejvýrazně­jších stavebních projektů jsou totiž úvěry, které mu poskytla americká pobočka největší německé banky, Deutsche Bank.

Uvádí to list Wall Street Journal (WSJ) s tím, že Trumpova spolupráce s bankovním domem se datuje od roku 1998.

Od té doby mu měla banka ať už přímo nebo nepřímo půjčit zhruba 3,5 miliardy dolarů. Jak uvádí WSJ, byly jedním z důvodů, proč se například americké peněžní ústavy financován­í Trumpových projektů spíš vyhýbaly, pochybnost­i o jeho serioznost­i.

A že jsou americké banky a fondy ve vztahu k Trumpovi zdrženlivé, ukazuje i probíhajíc­í předvolebn­í kampaň. Dle WSJ se finanční instituce příliš nehrnou, pokud jde o příspěvky pro magnáta. Na- příklad favoritka demokratů Hillary Clintonová měla získat od finančního průmyslu již zhruba 19 milionů dolarů.

Úzkou vazbu mezi Donaldem Trumpem a Deutsche Bank poprvé odhalila obsáhlá zpráva o jeho majetkovýc­h poměrech, kterou předložil magnát loni, když oznámil úmysl kandidovat na amerického prezidenta.

Z ní vyplývá, že dceřiná firma banky, Deutsche Bank Trust Company Americas, mu poskytla tři úvěry. První dva sloužily k financován­í luxusního resortu vMiami. Poslední pak Trump využil na stavbu 92podlažní budovy Trump Tower v Chicagu.

Ale právě tento poslední případ ukázal, že ne vždy probíhala spolupráce mezi Trumpem a jeho německými věřiteli bezproblém­ově.

V roce 2008 například požadoval Trump po bance odškodnění ve výši tří miliard dolarů, protože údajně nedodržela dohody souvisejíc­í s Trump Tower.

Deutsche Bank prý úvěr rozdělila na několik menších a ty přeprodala. Obě strany se nakonec dohodly mimosoudně a platnost původního úvěru rozšířily. sch

 ?? Trump Tower
FOTO WIKIPEDIE ??
Trump Tower FOTO WIKIPEDIE

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia