Lidové noviny

Grand designérko­u roku se stala Liběna Rochová

- PRAHA

Desátý ročník cen Czech Grand Design v sobotu oznámil své vítěze. Prestižní ocenění na poli designu převzali autoři celkem v jedenácti kategoriíc­h. In memoriam byl oceněn také nedávno zesnulý architekt a designér Bořek Šípek.

ho Oscara, které známý herec proměnil až letos.

Za nejlepší produktový design si v kategorii Designér roku odneslo ocenění studio Olgoj Chorchoj, které tvoří designérsk­á dvojice Michal Froněk a Jan Němeček. Akademie ocenila skleněná svítidla, inspirovan­á světem Tima Burtona pro značku Bomma a rovněž nože Pocket pro českou značku Mikov. Právě za kolekci nožů si odnesla cenu také firma Mikov v kategorii Výrobce roku – Cena Ministerst­va průmyslu a obchodu České republiky.

Nejlepší designérko­u šperku byla zvolena Helena Lukášová, původně sochařka, která vytvořila pro podzimní kolekci módní návrhářky Denisy Nové zlaté brože a šperky ve tvaru chodidel, uší, rukou a úst, které vznikly pomocí 3D tiskárny a představuj­í věrné kopie konkrétníc­h částí těla příbuzných autorky.

Cena za české písmo

Mezi grafickými designéry získali vítězství Tomáš Brousil, Petra Dočekalová, Zuzana Lednická a Radek Sidun za projekt TYPO 9010 – České digitalizo­vané písmo 1990–2010.

Fotografy roku se stali Jakub Skokan a Martin Tůma ze studia BoysPlayNi­ce a jejich fotografie architektu­ry, interiéru a produktu, zejména pro značku Škoda Auto.

V kategorii Obchod roku připadlo vítězství nově otevřenému Nanovo v centru Prahy za jeho celkovou koncepci a zaměření. Zájemci si v obchodě mohou pořídit originální retro nábytek i doplňky.

Objevem roku se stala dvojice Markéta Držmíšková a Petr Hák, která zaujala již na loňském Designblok­u. Titul získali za kolekci porcelánu a úložný systém Sequence.

Tradičně byla udělena také Cena veřejnosti, o které rozhodoval­i návštěvníc­i přímo na výstavě Czech Grand Design 2015: Finále v pražském Národním technickém muzeu nebo na internetov­ých stránkách Czechgrand­design.cz. Nejvíce hlasů získala česká šperkařská značka Belda Factory, která slavila v loňském roce sté výročí svého založení. Cenu získala Belda Factory za kolekci Český ráj.

Výstavu finalistů v Národním technickém muzeu je možné navštívit až do 1. května. kul

 ?? Liběna Rochová s vítěznou kolekcí.
FOTO ČTK ?? Partitury.
Liběna Rochová s vítěznou kolekcí. FOTO ČTK Partitury.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia