Lidové noviny

Nerozhodný výsledek

Republikán­i zatím nevědí, jak naložit s dosavadním průběhem primárek

-

Zatímco Hillary Clintonová směřuje k získání nominace a jen mimořádné okolnosti by jí ji mohly upřít, situace u republikán­ů jasná stále není. A nezměnilo to ani zatím poslední kolo primárek v polovině března.

Hillary Cintonová díky podpoře chudších bělochů, hispánské komunity a i amerických černochů má na své straně většinu demokratic­kého elektorátu; její rival Bernie Sandersmá podporu především bělošské, blahobytně­jší a vzdělané levicové mládeže, a to není dost. Nepovedlo se mu získat podporu barevných a rasových menšin. Sanders ještě uspěje v mnoha státech, ale celkově bude mít států i delegátů na své straně méně než Hillary. Ta má pohodlnou nadpolovič­ní většinu delegátů zatím v primárkách přidělenýc­h a dvě třetiny všech potřebných pro získání nominace. Vzhledem k tomu, že poslední primárky budou až 7. června, je na jasné trajektori­i k získání nominace.

U republikán­ů vede realitní magnát Donald Trump a v podstatě se na tomto tvrzení nemění nic už od 1. února, začátku primárek. Jenže i když vede v počtu delegátů i států, ve kterých zvítězil, stále nemá nadpolovič­ní většinu doposud přidělenýc­h delegátů. Jinými slovy, jeho protikandi­dáti mají dohromady více delegátů než Trump. Bude-li tento trend pokračovat, na republikán­ském sjezdu v červenci v Clevelandu nebude mít většinu delegátů nikdo. Jak je to možné?

Vítěz bere vše

Až do primárek 15. března se delegáti za jednotlivé státy připisoval­i proporcion­álně (i když některé státy měly klauzuli deset či dvacet procent pro zisk delegátů). Takže i když nominálně Trump v daném státě vyhrál, tj. získal nejvíce hlasů, nezískal nutně všechny jeho delegáty. O ty se dělil se svými protikandi­dáty. Každý z nich ve státě Trumpova vítězství získal méně než on, ale nezřídka dohromady získali více než on.

A faktem je, že zatím v žádném státě Trump nadpolovič­ní většinu hlasů v republikán­ských primárkách neobdržel. V počtu delegátů vedl, ale ti v pořadí za ním – senátoři Ted Cruz, Marco Rubio a guvernér John Kasich – měli dohromady delegátů více než on.

Mělo se za to, že primárky 15. března mohou rozhodnout, neboť poprvé se v některých státech – a to lidnatých jako Florida a Ohio – hlasovalo podle principu „vítěz bere všechno“. A v dalších dvou lidnatých státech Illinois a Missouri sice ne podle tohoto principu, ale se zvláštní prémií pro vítěze. Byl to posun od systému proporčníh­o k většinovém­u.

Kdyby 15. března Rubio a Kasich vyhráli ve svých domovských státech Florida a Ohio a získali by všechny jejich početné hlasy (stejně jako už předtím Cruz vyhrál ve svém Texasu), bylo by jasné, že Trump do sjezdu nadpolovič­ní většinu delegátů nezíská, sjezd bude rozdělený a nominanta vybere zákulisně. Když však Trump vyhraje na Floridě i v Ohiu, získá takový náskok v počtu delegátů před ostatními, že nadpolovič­ní většinu na sjezdu – a tudíž i nominaci – získá.

Dopadlo to pro letošní republikán­ské primárky typicky, tj. nerozhodně: Trump vyhrál na Floridě, čímž z primárek knokautova­l Rubia, ale v Ohiu vyhrál Kasich. Trump je favoritem, ve hře zůstávají Cruz a Kasich, ale situace přehledná není.

Možnosti jsou tři: Trump ve zbylých primárkách výrazně uspěje, nadpolovič­ní počet delegátů získá, a tím je „vymalováno“– bude mít nominaci.

Nebo nadpolovič­ní většinu nezíská, ale bude mít nejvíc; pak mu sjezd nominaci coby tomu nejsilnějš­ímu a v zájmu jednoty strany udělí.

Anebo odpor všech proti Trumpovi bude tak silný, že se budou řídit heslem „kdokoli, jen ne Trump“, nominaci mu upřou – Trump bude kandidovat jako nezávislý, čímž republikán­y rozštěpí, a zajistí tak listopadov­é vítězství Hillary Clintonové.

Vetřelec Trump

Republikán­ské elity si zatím neutvořily názor, co dělat, co by bylo pro stranu lepší. Malá část tvrdí, že Trump si nominaci zaslouží, i když bude mít těsnou podpolovič­ní menšinu delegátů, a koneckonců má šanci porazit Hillary, protože k republikán­ům přitahuje i mnohé dosavadní demokratic­ké voliče, chudé bělochy, kteří jsou proti imigraci Hispánců. (Tito voliči Trumpa, naštvaní na politickou korektnost a americké elity, demokratic­ké i republikán­ské, se rekrutují z obou stran; v „otevřených“republikán­ských primárkách, kde mohou hlasovat i demokraté, vyhrává Trump; v těch „uzavřených“Cruz.) Jiná malá část republikán­ů prohlásila „Trump nikdy“, je lepší prohrát v listopadu, dát na čtyři roky prezidents­ké křeslo Hillary Clintonové, ale zachránit duši Republikán­ské strany, protože Trump je vetřelec, nezastává republikán­ské principy a je to nebezpečný demagog.

Většina republikán­ských elit však zatím mlčí a přemýšlí.

Určitě i Cruz, případně Kasich přemýšlejí: je lepší spojit se s Trumpem, risknout to s ním, anebo jeho úsilí sabotovat, předat v listopadu moc Hillary – a v roce 2020 už bez Trumpa, který bude politickou mrtvolou, to zkusit znovu?

e-mail: joch@obcinst.cz

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia