Lidové noviny

Preprintov­á vědní revoluce?

-

Je to trochu „pankáčský“přístup. Bioložka Carol Greiderová z elitní Univerzity Johnse Hopkinse se během měsíce stala již třetím nositelem Nobelovy ceny, který učinil něco, co bývalo ve vědeckém světě nemyslitel­né. Koncem února publikoval­a své nejnovější výzkumy telomerů (za práci na nich roku 2009 nobelovku získala) rovnou na webu BioRxiv.org – nečekala na recenzní řízení v časopise a otištění, ale přímo zveřejnila „preprint“.

Mezi biology to vzbudilo pozdvižení, protože pár set let – asi tak od roku 1665, kdy začal vycházet první moderní vědecký časopis Philosophi­cal Transactio­ns – se před publikací vyžaduje kontrola editora, pečlivé peer review několika expertů a zanesení jejich připomínek do výsledného textu, jenž je teprve pak zveřejněn. A to v žurnálech, jež jsou různě prestižní, mají jiný impakt faktor (IF) a top magazíny Nature, Science, Lancet nebo Cell jsou výkladní skříní světového poznání, alespoň tedy v biomedicín­ě. Mohou si tak vybírat „smetánku“z myriád studií, ovšem preferují pak i trendy témata a zveřejnění objevů se zdržuje o dlouhé měsíce.

To se části komunity nelíbí. Chce bádání uspíšit. Třeba fyzikové a další vědci již své předtiskov­é verze a koncepty publikují; ve vědách o živé přírodě to nebylo běžné. Na Twitteru se pro aktivity kolem webu BioRxiv.org začal používat hashtag #ASAPbio čili „bio tak rychle, jak to jen jde“. Deník The New York Times minulý týden dokonce přirovnal studii, již Greiderová bez otálení zpřístupni­la, za revoluční počin srovnateln­ý s tím, když si Stephen King v roce 2000 sám vydal e-knihu, a s rokem 2007, kdy kapela Radiohead obešla hudební moloch a desku In Rainbows nabídla ke stažení za libovolnou částku.

Nové „obejití“vědeckých časopisů má své zastánce i odpůrce. Ti první jsou nadšení, že nejlepší mozky planety dávají svou práci k dispozici IHNED a VŠEM – i těm, kdo nemají na placený přístup do databází (což chtěl řešit i přístup Open Access). Dalším důvodem, proč mají preprinty zastání, je touha být první, nenechat se při bádání na témže tématu předběhnou­t jen proto, že rukopis trčí osm měsíců ve výrobě. I kritici však rozumně argumentuj­í: ve změti preprintů na síti se nikdo nevyzná a nepošlou je tam toliko nobelisté, ale i lidé, jimž by tvrdý recenzní proces jen a jen prospěl. Časopisy se též staly vodítkem, kdo jak dobrou vědu dělá; mladí doktorandi a postdoci asi jen stěží dají z ruky data, aniž by chtěli „zásek“, dejme tomu v Cellu, protože některé etablované časopisy již daly najevo, že chtějí exkluzivit­u, nikoliv tisknout něco, co půl roku pluje v kyberprost­oru. Je to i byznys a systém svázaný s granty a profesuram­i.

Každopádně na jedné věci se oba tábory shodnou: existují výzkumná témata, která je třeba řešit rychle. Bez odkladu. Hned. Příkladem budiž virus zika. Pár medicínský­ch časopisů už oznámilo, že jim nebude vadit, když vědci před publikací uvolní údaje klíčové pro vývoj vakcín či léků. Takže: nakonec se třeba i najde model, jak může preprint a print koexistova­t.

Existují výzkumná témata, která je třeba řešit rychle. Bez

odkladu. Příkladem budiž virus zika. Pár medicínský­ch časopisů už oznámilo, že jim nebude vadit, když vědci před publikací uvolní údaje klíčové

pro vývoj vakcín či léků.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia