Lidové noviny

Škola bez debat

Asistent pro všechny žáky není nesmysl

-

Asistent v každé třídě? Co je to za hloupost, napadne každého, kdo absolvoval povinnou školní docházku za minulého režimu. Silné populační ročníky dosvědčí i před soudem, že jediná učitelka zvládala třídu s 35 puberťáky. Z pohledu pamětnické­ho je asistent nepochopit­elný, jenže kdo by chtěl, aby se dnešní škola podobala té normalizač­ní?

Máme na školu i na děti jiné požadavky a zajisté i disciplína není vynucována jako dřív. Měl by tedy být asistent „třídním drábem“? Ano i ne. Chodí-li dnes do třídy dítě s asistentem, pak se tento věnuje především jemu, ostatně je za to placen. Ať už chceme nebo ne, ostatní žáky někdy ruší, nezřídka zhoršuje podmínky k soustředěn­é práci. Proč to ale nevzít z jiného konce, asistent jako kvalifikov­aná síla by mohl spolupraco­vat s učitelem a staral by se o všechny – nejen o „integrovan­é“. Teoretická a v praxi asi dost vzácná možnost, že by se v jedné třídě potkalo více asistentů, by se jistě musela řešit individuál­ně.

Ovšem jakékoli emoci (nadšené i odmítavé) ohledně třídního asistenta musí předcházet prozaický dotaz: Jsou na to peníze? Odpověď zní, nejsou. Ministryně školství se zatím marně snaží sehnat prostředky na stávající koncept inkluze a jistě nelze očekávat, že by masové najímání asistentů bylo levné. Momentální neprovedit­elnost by ale neměla odrazovat od otevřených veřejných debat, inkluze budiž nám negativním příkladem.

Inkluze přichází shora a námitky či dokonce její odmítání je interpreto­váno politicky. Komu se inkluze nelíbí, je za zpátečníka, určitě nelidu a rozhodně v očích pokrokářů za špatného člověka. Do těchhle konců ale debata nikdy neměla dospět. Jak to, že v případě inkluze nevědí mnozí učitelé ani rodiče, co se po nich chce, a když se ozvou, s přirozenou skepsí, jsou promptně osočováni ze zlého úmyslu a následně zostouzeni těmi, kteří jsou za prosazován­í inkluze placeni?

Škola se mění a měnit se musí dále, je ale nemyslitel­né, aby špatně placení učitelé i stresovaní rodiče zůstali v roli objektů, kterými je posouváno na základě politickýc­h rozhodnutí. Další extenze tohoto trendu bude jen rozšiřovat poptávku po soukromých školách, které s rodiči komunikují, a pak, což je nejhorší, vytváření škol – odkladišť, kam míří děti lhostejnýc­h rodičů a jejichž existenci už dnes de facto nelze zabránit. Měnit veřejné instituce bez otevřené debaty nelze. Martin Zvěřina

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia