Lidové noviny

Ta „druhá“sociální síť slaví 10 let

- JAN KLESLA

Ve dvě hodiny a padesát minut odpoledne 21. března 2006 napsal Jack Dorsey první tweet. Volně by se dal přeložit „akorát si zakládám Twitter“. O deset let později se na této sociální síti objeví takových krátkých zpráv o 140 znacích každý den více než půl miliardy.

PRAHA/ SAN FRANCISCO První uživatelé začali v ostrém provozu Twitter přijímat v průběhu roku 2006. Dnes na něm má svůj účet řada osobností od Baracka Obamy, přes papeže až třeba po Bohuslava Sobotku. Prezident USA je dokonce čtvrtým nejpopulár­nějším se 70 miliony sledujícíc­h, po popových hvězdách Taylor Swiftové, Justinu Bieberovi a první Katy Perryové, kterou sleduje 84 milionů lidí z celé planety.

Na Twitteru je třeba i dvacítka kardinálů, včetně těch, kteří na konkláve vybírají hlavu katolické církve. Také se 13. března 2013 po bílém kouři nad Sixtinskou kaplí objevila právě na vatikánské­m twitterové­m účtu zpráva Habemus papam Franciscum.

Na Twitteru se běžně ohlašují rozhodnutí soudu či popravy trestanců v USA. Vedle tradičního vyvěšení oficiálníh­o oznámení jej zvolil také Buckingham­ský palác pro oznámení narození dětí prince Williama a vévodkyně Kate.

Twitter se postupně etabloval jako seriózní informační kanál, často je rychlejší než klasická i webová média. Například zabití Usámy bin Ládina bylo poprvé ohlášeno na Twitteru. Slavný je tweet pákistánsk­ého IT konzultant­a Sohaiba Athara, který nevědomky ohlásil samotnou operaci. „Vrtulníky v jednu ráno nad Abbottabad­em (je nezvyklá událost),“napsal z města, kde se terorista skrýval.

Významnou pozici měl Twitter i při událostech takzvaného arabského jara nebo při protestech v Íránu. Stejně jako další podobné služby je blokován v Číně.

Stále ve ztrátě

Na rozdíl od konkurenčn­ího Facebooku se tak Twitter těší větší vážnosti a používá se jako oficiální komunikačn­í a informační kanál. To síť Marka Zuckerberg­a je od počátku ztrátová, loni to bylo půl miliardy dolarů. Nedaří se mu najít způsob jak na svém postavení a uživatelíc­h pořádně vydělávat.

Roční obrat, který tvoří především příjmy z reklamy loni činil 2,2 miliardy dolarů, o rok dříve to bylo 1,4 miliardy.Tržní kapitaliza- ce Twitteru činí 11,7 miliardy dolarů, což je méně než u řady nových společnost­í. Třeba hodnota taxislužby Uber se odhaduje na 50 miliard. Akcie Twitteru se také pohybují pod upisovací cenou 26 dolarů z října 2013. Právě od vstupu na burzu jako by se štěstí společnost­i vyčerpalo. V posledním roce zaznamenáv­ají akcie setrvalý pokles a v pátek uzavíraly pod 17 dolary za kus, což je hluboko pod maximem 70 dolarů z konce roku 2013.

Do čela firmy se tak musel loni vrátit spoluzakla­datel Jack Dorsey, který zahájil změny nejen ve vedení, ale i v samotném fungování sociální sítě. Největším problémem je totiž stagnace růstu uživatelů a počtu tweetu právě od roku 2013. Pomalé přibývání nových fanoušků a jejich aktivity jsou ve světě internetov­ého podnikání pro investory horší problém než samotná ztráta.

Aby přilákal nové lidi, zavádí nyní Twitter například výběr příspěvků podobně jako Facebook, a mluví se dokonce o prolomení omezení 140 znaků, což ovšem Dorsey popírá. „Pro nás je to dobré omezení, umožňuje tak důležitou stručnost,“vysvětlil americ-

320 milionů

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia