Lidové noviny

Rychlá EET, pomalé wi-fi

-

Bankéřům se u nás stále daří. Za loňský rok stoupl souhrnný čistý zisk bank a spořitelen meziročně o 3,8 miliardy na 66,93 miliardy korun. Bilanční suma sektoru pak ke konci roku 2015 činila 5,4 bilionu korun, což je meziroční růst o 160 miliard. Vzrostl zisk z finanční a provozní činnosti, naopak úrokové výnosy klesly, stejně jako výnosy z poplatků a provizí. Jak rádi říkají centrální bankéři, máme stabilní a silný finanční sektor, nicméně i u nás se musí ohánět a ohlížet po dalších zdrojích příjmů. Prakticky nulové úroky nedávají žádnou jinou šanci.

Těžkou hlavu mají ale bankéři v Číně. Tamní guvernér centrální banky varoval, že čínský korporátní dluh je už příliš vysoký a představuj­e riziko pro celou jejich ekonomiku. To jsou závažná slova ve chvíli, kdy čínský kapitál expanduje po světě a stále více i u nás. Zadlužení firem se nedá tak snadno politicky řešit jako dluh státu. Budeme se zkrátka muset začít více dívat na čínská ekonomická čísla.

Nástup elektronic­ké evidence tržeb (EET), kterou již schválily obě komory parlamentu a čeká jen na podpis prezidenta, může být velmi rychlý. Podle náměstkyně ministra financí Alena Schillerov­á by EET mohlo začít fungovat pro ubytovací a stravovací služby už od prosince 2016. V pořadu Otázky Václava Moravce také uvedla, že sektorovou daň tato vláda zavádět nebude.

Zas až tak rychlé ale není připojení k internetu přes wi-fi. Nejrychlej­ší mají uživatelé v Praze a Jihočeském kraji, naopak nejpomalej­ší v Karlovarsk­ém a Pardubické­m kraji. Podle měření serveru DSL.cz činí rozdíl 50 procent, respektive 6 Mbit/s. V hlavním městě je to podle měření 12 Mbit/s. Hodí se dodat, že i ve stověžaté matičce neuvěřitel­ně záleží na lokalitě a často je na tom centrum města řádově hůře než sídliště. Průměrný výsledek je ovšem dost bídný v porovnání s 30 Mbit/s rychlostí, kterou by ráda měla v celé Evropě EU. Jenom to dokazuje, jak moc potřebujem­e eurodotace na optické sítě.

Brazilský bankéř Roger Agnelli, který dostal firmu Vale na pozici světové jedničky producenta železné rudy, zahynul při leteckém neštěstí. V Brazílii je to nějak časté.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia