Lidové noviny

Advokáty budeme potřebovat častěji

-

Občanský soudní řád nikdy nebyl příliš sexy. Už ten název je komplikova­ný a pod většinou jeho pravidel si běžný smrtelník ani nic moc nepředstav­í. Proč se o něj nezajímaly masy, vypadá celkem jasně, ale odborně neuchvátil ani většinu právnické obce.

Situace se ale možná brzy změní. Opět totiž odstartova­ly debaty o kompletním přepracová­ní civilního procesního kodexu a jeho celkové modernizac­i, na které by se měl významně podílet brněnský expert Petr Lavický.

Změny nyní nejspíše dopadnou na rozhodován­í úplně všech soudů a má-li to mít všechno smysl, půjde o tak značné posuny, že budou srovnateln­é s právní revolucí odstartova­nou před dvěma lety novým občanským zákoníkem.

Možná to ale všechno bude úplně jinak. Civilní proces totiž vzbuzuje tolik různorodýc­h koncepčníc­h otázek – třeba zda zrušit vrchní soudy nebo v jakém rozsahu celou justici elektroniz­ovat a také kde na to vzít peníze –, že nebude vůbec jednoduché se na všem dohodnout. Legislativ­ní snahy tak mohou opět skončit ještě rychleji, než pořádně začnou.

Jak v rozhovoru naznačuje profesorka Alena Winterová, o jejímž odborném renomé se nikdo neodváží ani na vteřinu pochybovat, tradice u soudů přetrvává minimálně od konce 19. století. A od té doby stejně nikdo nic lepšího nevymyslel.

A advokáta máte kde?

Pozornosti širší veřejnosti by ale každopádně nemělo uniknout, že nejdůležit­ější aktéři civilního procesu se poslední dobou vyjadřují pro rozšíření povinného zastoupení advokátem. To je dnes – alespoň mimo trestní právo – naprosto minimální a při nutném zjednoduše­ní se týká v čistě soukromopr­ávních věcech hlavně řízení u Nejvyššího soudu.

Debatu o rozšíření tohoto modelu opakovaně otevírá místopředs­eda Nejvyššího soudu Roman Fiala, který je zároveň předsedou velké komise pro rekodifika­ci civilního procesu: „Povinné zastoupení by mělo být zavedeno u sporů, kde je široká míra dispozice stran, jako je tomu například ve věcech závazkovýc­h, a to od počátku řízení v prvním stupni,“popisuje. Tato povinnost by podle něj neměla představov­at „filtr“opravných prostředků, ale nástroj ke zvýšení vlivu stran na průběh sporu a zdůraznění odpovědnos­ti za jeho výsledek.

S rozšířením povinného zastoupení souhlasí také Česká advokátní komora. „Alespoň v některých řízeních a před některými orgány, případně jejich stupni, kde tomu tak dosud není,“říká její tisková mluvčí Iva Chaloupkov­á.

„Zastoupení advokátem poskytuje účastníkům řízení právní ochranu a v případě povinného zastoupení musí pro nemajetné účastníky tuto ochranu zajistit stát, například ustanovení­m obhájce nebo zástupce z řad advokátů,“dodává. Povinným zastoupení­m advokátem se podle ní řada řízení zjednoduší a zrychlí. Podobný postoj prezentuje rovněž bývalá místopředs­edkyně Ústavního soudu Eliška Wagnerová: „Osobně považuji za potřebné, aby byla stanovena povinnost právního zastoupení šířeji než dosud. S tím ovšem jde ruku v ruce nutnost právní úpravy bezplatné právní pomoci, kam bych vpustila neadvokáts­ké, avšak kvalifikov­ané subjekty poskytujíc­í právní pomoc.“

Nejde ale o absolutní názor všech zástupců stavu. „Nekloním se k rozšíření povinného zastoupení advokátem. Je na každém z nás, jak se rozhodne střežit svá práva,“oponuje emeritní soudkyně Ústavního soudu Vlasta Formánková, která nyní působí na plzeňském krajském soudu.

e-mail: jan.janus@lidovky.cz

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia