Lidové noviny

Jízda Sparty pokračuje: ovládla derby

- JAN PALIČKA

Velké derby nemohlo mít jiného vítěze. I když slávisté přes 70 minut věřili v úspěch, sparťanská galaforma je nakonec po zásluze převálcova­la. Sparta versus Slavia 3:1.

PRAHA Letná zažila další fotbalovou extázi. Přišlo téměř 19 tisíc lidí. Padla tak rekordní návštěva v této sezoně. A když se blížil závěr, po tribunách proudily mexické vlny. Jen slávistick­ý sektor netančil. Sešívané dresy se totiž smiřovaly s porážkou.

285. derby rozhodl druhý poločas, ve kterém nekompromi­sní Sparta zadupala nesmiřitel­ného soupeře do země. Obdivuhodn­ý výkon rostl každou minutou a každým gólem.

„Těžko jsme se rozběhával­i, ale druhá půle byla vynikající. Klobouk dolů před klukama,“zářil trenér Zdeněk Ščasný.

Extrémní nasazení, šarvátky na hřišti, fauly, žluté karty. Jarní derby, to byl na Letné zážitek.

Slavia vydržela v tempu jen poločas. Jakmile začala hrát bázlivě, pykala. Přitom od 6. minuty vedla. Kanonýr Milan Škoda si našel ideální chvíli, kdy ukončit sérii bez gólů – před očima repre- zentačního trenéra Pavla Vrby. Trefil se poprvé od listopadu. Asistenci z rohového kopu si připsal záložník Hušbauer, který v zimě přestoupil ze Sparty do Slavie.

Ještě několikrát se slávisté dostali na dostřel, třeba kapitán Latka mohl skórovat ještě za stavu 1:1, ale zápasu jinak vládla síla v rudých dresech. Platonická převaha Sparty, která za poločas přinesla spoustu zbytečných přihrávek a žádnou střelu na branku, se po přestávce proměnila v uragán.

Přitom se čekalo, zda Spartu nesemele mimořádně nahuštěný program zápasů. Vždyť se teprve v pátek nad ránem vracela z Říma, kde slavně postoupila do čtvrtfinál­e Evropské ligy. Ale vicemistr jede na omamné vlně.

V 56. minutě bylo vyrovnáno. Frýdek z autu mrskl míč přes 30 metrů, rozběhnutý Lafata si přesně načasoval krok, prudce hlavičkova­l do tyče a pak si odražený balon ve vteřině našel znovu, aby ho uklidil do sítě. Tohle umí jen on! Pro hosty začalo peklo. 74. minuta: Dočkalův roh prodlužuje stoper Mazuch, který už ve 20. minutě nahradil zraněného Holka, a Costa u zadní tyče pohodlně trefí odkrytou branku.

77. minuta: brejk po levém křídle, Krejčí centruje, nabíhající Lafata podklouzne, ale Zahustel pálí za něj.

Tohle derby patřilo Spartě.

Slovan Liberec Viktoria Plzeň 0 1 Baník Ostrava FK Teplice 1 2

 ?? Costa (vlevo) a Ondřej Mazuch slaví druhý gól Sparty.
FOTO ČTK ?? Obrat dokonán!
Costa (vlevo) a Ondřej Mazuch slaví druhý gól Sparty. FOTO ČTK Obrat dokonán!

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia