Lidové noviny

Hranatý vřed města Jihlavy

- MARTIN RYCHLÍK

PRAHA/JIHLAVA Jihlava je hrdé, historické město. Od 13. století se tam těžilo a zpracováva­lo stříbro, razily se dokonce i mince.

Bohatá Iglau, jak zněl druhý název města s německou populací, se rychle rozvíjela i v 16. století, kdy byla významným soukenický­m centrem. I proto má Jihlava řadu architekto­nických památek, zajímavých domů, hradeb, sklepů a unikátní podzemní labyrint...

Nejslavněj­ší je ovšem stavba jiná. A sice komunistic­ký Prior, který hyzdí a svou hmotou rozděluje jedno z největších náměstí v Evropě. Hranatá obluda, jež byla slavnostně otevřena 19. května 1983, vystřídala historicky cenný soubor budov, jimž Jihlaváci po celé dekády říkávali Krecl.

Symbol horního města

Podobně jako třeba Špalíček v Chebu byl tento zastavěný „ostrůvek“pro město charakteri­stický.

Domy na náměstí byly dle historiků doloženy již ze druhé polovině 14. věku; v roce 1536 nesly název Gröczlein a pak Gröczl, počeštěně Kretzl a Krecl (podle nářečního výrazu pro ohryzek).

Legrace skončila v dubnu 1974, kdy soudruzi původní kupecké domy odstřelili, aby i na Vysočinu přišla vymoženost socialisti­cké doby – místo někdejších krámků moderní obchodní dům!

Po odstřelu zůstal stát jen rohový dům před radnicí, historicky asi nejcennějš­í. „Ten se dočkal zboření ve vší tajnosti v noci ze 16. na 17. prosince 1975 a v dubnu 1978 byl položen základní kámen ke stavbě Prioru,“popisoval před několika lety Jihlavském­u deníku archivář Ladislav Vilímek.

Stavělo se dle návrhu brněnského architekta Zdeňka Sklepka, jehož projekt měl původně respektova­t tvář a dispozici Kreclu, ale výsledkem byla masivní až nabubřelá betonová kostka s hnědou plechovou střechou.

„S odstupem času vím, že stavba měla být jemnější a členitější. Taková však byla doba, tak je třeba nahlížet na tehdejší architektu­ru,“uznával o mnoho let později i samotný architekt, tvůrce.

Odstřelit? Nebo přestavět?

Stavba za plotem trvala přes pět let. Den D, kdy mohli občané vstoupit do vícepatrov­ého centra, nastal přesně před 11 955 dny.

Jihlavští si mohli v přízemí nakoupit potraviny, ve vyšších patrech byly prodejny elektronik­y, textilu, hraček nebo sportovníc­h potřeb. Po listopadu 1989 se nájemci měnili a střídali, ve spodní části přibyla například i restaurace McDonald’s s předzahrád­kou – zvláštní spojení zpupné komunistic­ké architektu­ry a amerického komerčního top-symbolu. Čas od času tak padají nápady, co s obchodním domem na Masarykově náměstí provést.

Zlidštit jej citlivou rekonstruk­cí (kterou prošel třeba olomoucký Prior), anebo ho bez okolků odstřelit?

To předloni navrhovala architektk­a Lenka Tomášová, když po vzoru Drážďan a tamního Neumarktu vyzývala k demolici nevzhledné jihlavské budovy a zbudování kopie původního „špalíčku“. Již předtím bývalý primátor Jaroslav Vymazal (ODS) hovořil například o možnosti přestavby Prioru na krajskou či vysokoškol­skou knihovnu; obnově „špalíčku“se nebránil. Jenže. Město už není tím, kdo si může jen tak určovat, co a jak zbourá, když komerční objekt vlastní soukromá společnost.

Řešením by byl zřejmě odkup anebo investice města do přestavby, což se jen tak – kvůli penězům – nestane. Šance, že se Krecl „vrátí“na místo, kde před více než čtyřiceti lety stával, zůstává mizivá.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia