Lidové noviny

Normální výzva

-

Ono to bylo trochu jako vstup do jámy lvové, protože Evolution je akce otevřená mimo jiné i esoterikům. Kromě zdravé výživy a seriózních i méně seriózních prostředků k udržení a obnově zdraví tu byli jasnovidci, kartářky, chiromanti, jedna dáma tu na polaroidov­ý materiál fotila auru. Stánek výzvy vedl Jakub Kroulík, iluzionist­a a manipuláto­r a jako takový i odborný poradce výzvy. Měl trochu obavy, jestli nebude rozlíceným davem paranormál­níků vyobcován. Předváděl tam trik se čtením s očima krytýma neprůhledn­ou maskou, kejkle s proutky a lidi si mohli vyzkoušet přenášení myšlenek. Nebudou námitky? Nebyly. První poznatek – nikdo nerozeznal, že stánek výzvy je něco jiného než stánek s magickými pyramidami. Pavěda a nepavěda vypadají na první pohled stejně.

Putna

Baldýnský

Strávil jsem tam půlku sobotního odpoledne. Do blízkosti vykladačů karet jsem se dostal poprvé v životě. Trochu jsem se zaposlouch­al, co svým zákazníkům říkají. Ona je to vlastně praktická psychologi­e. V úvodu rozkryjí, jaké má zákazník problémy, a pak už následují rady, jak se chovat. Asistoval jsem takto při seanci jednoho kartáře (myslel jsem si, že je to stoprocent­ně feminizova­ná profese, a ona není) a musím uznat, pěkný výkon to byl. Kdyby ta paní zákaznice šla se svými problémy k odbornému psychologo­vi nebo k jinému průvodci v džungli lidských situací, třeba by dostala horší rady a za víc peněz než těch tři sta pade, jak to účtovali mágové na výstavě Evolution.

Ještě u jednoho zážitku se musím zastavit. Posledně, před týdnem, jsem tu psal o momentu

Rejžek „spatřeno poprvé“a zmiňoval jsem se o setkání s elektrický­m autem. Tady takové auto vystavoval­i, i ten napájecí stojan tu měli instalovan­ý a ochotně podali odborný výklad. Dokonce jsem si mohl dovnitř sednout a potvrzuji tedy, že je to pocitově úplně normální auto. Asi vás napadne, copak proboha dělal elektromob­il na výstavě magiků? Odpověď je jednoduchá: špičková věda a technika, jak známo, jsou těžko rozeznatel­né od magie. Takže z tohoto hlediska takový elektromob­il na festival čarodějů bezesporu patří. ONDŘEJ NEFF

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia