Lidové noviny

Srdce selhává 250 tisícům Čechů

Nemoc zabíjí častěji než rakovina. Lékaři proto vyhlásili letošek rokem boje proti srdečnímu selhání

- PRAHA MARCELA ALFÖLDI ŠPERKEROVÁ

Odborníci diagnózu označují za epidemii 21. století. Srdečnímu selhání totiž vzhledem k prodlužují­címu se životu čelí stále více lidí.

Nemoc začíná hrozit většinou až po padesátých narozeniná­ch, a v každé další dekádě její výskyt rychle roste. „Celkem jí v Česku čelí na 250 tisíc lidí. Má horší pro- gnózu než rakovina, protože se na ni častěji umírá,“zdůrazňuje profesor Jindřich Špinar, přednosta interní kardiologi­cké kliniky Fakultní nemocnice Brno. Polovina pacientů zemře do pěti let od stanovení diagnózy.

Při selhání srdce přestává plnit svou základní funkci pumpy, nestačí přečerpáva­t krev. Ta se pak hromadí například v plicích nebo v nohách a jiné části těla nejsou naopak dostatečně prokrveny. „Pacienti jsou dušní, nevýkonní a následně umírají,“popisuje Špinar. Svůj stav popisují, jako by dýchali přes úzké brčko. Polovina z nich trpí až pěti dalšími chorobami. Rozvíjejí se u nich také úzkosti a deprese.

Špičková kardiologi­e

„Vzhledem k vysokému výskytu srdečního selhání, které bývá provázeno dalšími chorobami, a vysoké úmrtnosti na něj je potřeba v zemi rozvinout standardiz­ova- ný program péče o pacienty, zajistit ho co nejvíce nemocným a tím zlepšit jejich přežívání a kvalitu života,“zdůrazňuje Marie Lazárová z Fakultní nemocnice Olomouc. Odborníci volají po zvýšení povědomí o chorobě a po lepší prevenci. To by snížilo náklady na léčbu. Česká kardiologi­cká společnost proto letošek vyhlásila rokem boje proti srdečnímu selhání. Chronické srdeční selhání se často rozvíjí například po in- farktu. „Kardiologi­e dosáhla za posledních dvacet let vynikající­ch výsledků, co se týče akutní úmrtnosti. To ale přináší nový problém. Většina lidí, kteří jsou dnes léčeni pro srdeční selhání, by se onemocnění dříve nedožila,“vysvětluje Jana Skoupá z České farmako-ekonomické společnost­i. Česko je na světové špici v chirurgick­é léčbě kardiovask­ulárních chorob.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia