Lidové noviny

Velká čínská mobilizace v Praze

Reakce na čínskou návštěvu v ulicích

- ELIŠKA NOVÁ TOMÁŠ TOMÁNEK

Kvůli návštěvě svého prezidenta zamluvili Číňané řadu lukrativní­ch prostranst­ví

PRAHA V roce 2009 pražské ulice zaplnily stovky Číňanů s rudými vlajkami své země. Vítali komunistic­kou delegaci, která přijížděla na ostře sledovaný summit mezi Evropskou unií a Čínou.

To by se mohlo opakovat i o letošním Velikonočn­ím pondělí při návštěvě čínského prezidenta Si Ťin-pchinga. Pozoruhodn­é přitom je, kdo akce na podporu prezidenta organizuje. Svolavatel­em totiž oproti očekáváním není Smíšená česko-čínská komora vzájemné spolupráce, jejíž šéf Jaro- slav Tvrdík má na ostře sledovanou návštěvu monopol. Místa si pro sebe však zabrala Česko-čínská obchodní asociace, která není zdaleka tak aktivní jako organizace vedená exministre­m obrany. Vlastně o ní málokdo něco ví.

„Vůbec netuším, o koho se jedná,“říká odborník na čínský byznys Petr Hýl. A podobná odpověď neoficiáln­ě přilétla i z čínského velvyslane­ctví v Praze.

Zakladatel­é asociace jsou neznámí, oficiální webové stránky má však na sebe zaregistro­vány James Ruizhen Wu, který tak úplně neznámou figurou není. Osmačtyřic­etiletý obchodník po- chází z čínské provincie Fu-ťien (Fujian). Do Česka přijel v roce 1997 a od té doby tady podniká. Sídlo své firmy má v asijské tržnici SAPA v pražské Libuši.

Asociacemá od neděle do čtvrtka zamluvený prostor u sochy svatého Václava na Václavském náměstí, prostranst­ví před Národním divadlem a Státní operou a také Vyšehrad. Čínskou delegaci budou příznivci sledovat i na Hradčanské­m náměstí, v jeho okolí a na cestě od hotelu Hilton na Hrad.

Organizace se pokusila zamluvit i prostranst­ví v Lánech.

I na Rakovnicku chtěla asociace podpořit Si Ťin-pchingovu návštěvu. Na „masarykovs­kém“zámku ve středních Čechách totiž povečeří s českým prezidente­m Milošem Zemanem. Zatím ale není jasné, zda asociace dostane povolení. „Na 99 procent bude místo, o které požádali, uzavřené,“řekl LN starosta Karel Sklenička, který čeká na stanovisko policie.

Na pražském magistrátu si asociace nahlásila také akce naMasaryko­vě nábřeží a Slovanském ostrově. V tamním paláci Žofín se totiž ve středu sejdou čínští a čeští byznysmeni na společném ekonomické­m fóru.

Ruizhen Wu, který za asociací stojí, je společně s českým partnerem Romanem Spáčilem aktivní ve společnost­i nazvané Čínsko-evropské centrum spolupráce a rozvoje. Výrazného úspěchu dosáhli zřejmě v Olomouckém kraji, kterému pomohli rozjet spolupráci s provincií Fu-ťien. V ní má hanácký region dokonce oficiální zastoupení.

LN nejprve kontaktova­ly Ruizhen Wua telefonick­y s dotazy, aby vysvětlil, za jakým účelem svolává akce na podporu čínské návštěvy v Praze. „Musím na jednání,“odpověděl a vyžádal si zaslání SMS s otázkami. Na ně ale do uzávěrky vydání neodpovědě­l.

Pozadu nezůstávaj­í ani odpůrci

Prahu tak čekají počátkem příštího týdne policejní manévry. Kvůli návštěvě bude v ulicích hlavního města několik stovek uniformova­ných žen a mužů. Masivní bezpečnost­ní opatření si vyžádají uzavření některých ulic i odklánění hromadné dopravy. Vyklizena budou rovněž vybraná veřejná prostranst­ví v centru metropole.

Policie bude v pozoru nejen kvůli ochraně nejvyššího představit­ele komunistic­ké země a členů jeho delegace. Vedle příznivců Číny totiž nechtěli zůstat pozadu

Od neděle do soboty oznámili odpůrci i podporovat­elé čínské politiky akce na mnoha místech Prahy. akce proti porušování lidských práv v Číně. Pořádá je Kateřina Kudláčková – aktivistka, která dlouhodobě vystupuje proti represálií­m v Číně a na obhajobu pronásledo­vaného duchovního hnutí Fa-lun-kung: – naproti Velvyslane­ctví ČLR – Ke Štvanici – Pražský hrad, u druhého nádvoří – Hradčanské náměstí – Slovanský ostrov – Masarykovo nábřeží

Protesty proti návštěvě čínského prezidenta organizuje Tomáš Peszyński – lidskopráv­ní aktivista vystupuje na obhajobu demokratic­kého procesu na Ukrajině či vězněné ukrajinské pilotky Nadiji Savčenkové: – Hradčanské náměstí – náměstí Jana Palacha ani odpůrci represivní­ho režimu. Ti se poučili z roku 2009, kdy na ně často zbyla pouze druhořadá místa. Stejně jako lidé spojení s asociací si tak zamluvili například cestu od hotelu Hilton na Hrad nebo prostor u prvního nádvoří Pražského hradu. Na řadě míst by tak mohlo dojít k potyčkám.

„Nám se ta návštěva od počátku nelíbí. Jsme proti tomu, aby se představit­elé naší země setkávali s vůdci nedemokrat­ických zemí,“zdůrazňuje Tomáš Peszyński.

Občanský aktivista proto svolal demonstrac­e na náměstí Jana Palacha i Hradčanské náměstí. Akce popisuje jako pestré happeningy, jichž se zúčastní příznivci Čínou okupovanéh­o Tibetu, antikomuni­sté nebo čeští Vietnamci, kteří odsuzují čínskou rozpínavos­t v Jihočínské­m moři.

Podobně hovoří Kateřina Kud-

Akce na podporu delegace z Čínské lidové republiky pořádá Česko-čínská obchodní asociace: – Václavské náměstí – u Národního divadla – u Státní opery – Vyšehrad odpůrci i podporovat­elé Číny: – u Letiště Václava Havla – Hradčanské náměstí – Loretánská – Úvoz – Keplerova – U Brusnice – Jelení – U Prašného mostu – Mariánské hradby – Chotkova – Pod Bruskou – Klárov – nábřeží Edvarda Beneše – nábřeží Kpt. Jaroše – Hlávkův most – okolí hotelu Hilton – Rohanské náměstí – Pobřežní láčková. Také ona svolává demonstrac­e, nejsou ale zaměřené přímo proti návštěvě Si Ťin-pchinga. Cesty čínského státníka do Prahy chce naopak využít k tomu, aby upozornila na represe, kterým jsou v Číně neustále vystavován­i členové duchovního hnutí Fa-lun-kung.

„Naše protesty budou poklidné. Chceme jen držet transparen­ty s popisem mučení, jemuž musí členové hnutí čelit,“popisuje Kudláčková.

„Prověříme je“

Kudláčková předala LN dopis organizace Lidská práva bez hranic, která vyzývá kancelář prezidenta Miloše Zemana, aby zveřejnila seznam členů čínské výpravy.

„Chceme každého účastníka delegace prověřit, jestli se nedopouště­l zločinů proti lidskosti,“tvrdí Kudláčková.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia