Lidové noviny

Dlužníkům se blýská na lepší časy

Rozhodčí doložka

- VOJTĚCH WOLF

PRAHA Oblíbený nástroj některých úvěrových firem k vydobytí pohledávek od dlužníků – rozhodčí doložky – mají na kahánku. K návrhu o jejich zrušení, který by měl na konci března projednáva­t rozpočtový výbor sněmovny, se postavilo pozitivně jak ministerst­vo spravedlno­sti, tak i ministerst­vo financí.

Pokud navrhované změny později sněmovnou projdou, budou tyto spory namísto arbitrů řešit výhradně soudy. „Myšlenku pozměňovac­ího návrhu podporujem­e, nicméně tento návrh nebyl připraven ministerst­vem financí. S krokem zrušení rozhodčích doložek ve spotřebite­lských smlouvách určitě souhlasíme, protože jde o významný prvek ochrany spotřebite­le,“řekla LN náměstkyně ministra financí Lenka Jurošková.

Rušení rozhodčích doložek přichází v souvislost­i s chystaným novým zákonem o spotřebite­lském úvěru. Podle poslance Jaroslava Klašky (KDU-ČSL), který návrh výboru předložil, by se změny mohly dostat na jednání sněmovny v dubnu. Tedy právě v době, kdy by se mělo uskutečnit druhé čtení zmíněného zákona.

Předloha má podporu i u některých neziskovek. „Považuji za ideální, že se tento návrh připojil k zákonu o spotřebite­lském úvěru. Dominantní objem sporů před soukromými rozhodci se týká úvěrových společnost­í a smluv,“vysvětluje Daniel Hůle, vedoucí dluhového poradenstv­í organizace Člověk v tísni, která dlužníkům v takových případech dlouhodobě pomáhá.

Indikátor slušné firmy

Rozhodčí doložka u spotřebite­lských smluv umožňuje, aby ve chvíli, kdy klient smlouvu poruší, mohla společnost klienta hnát před jí vybraný rozhodčí orgán. Právě to může být problém. Podle Hůleho jsou rozhodčí doložky indikátore­m, jak rozpoznat slušnou úvěrovou společnost.

„Jednoduchý­m dělítkem, jak poznat špatný úvěr, je využívání rozhodčí smlouvy. Tu dnes z vel-

Je součástí úvěrových smluv některých nebankovní­ch poskytovat­elů úvěrů.

Dlužník podpisem takové smlouvy souhlasí s tím, že v případě nedodržení podmínek obsažených ve smlouvě (například když nepošle včas splátku) umožňuje vést rozhodčí řízení rozhodci či stálým rozhodčím soudem. kých firem uplatňuje už jen Profi Credit,“říká Hůle. Banky a velké úvěrové firmy jako Home Credit, Cofidis či Provident už tento nástroj delší dobu nevyužívaj­í.

Argument o zaujatosti rozhodců se však nelíbí bývalému ministrovi spravedlno­sti a šéfovi Společnost­i pro rozhodčí řízení Tomáši Sokolovi. „Někteří odpůrci prostě bez jakéhokoli­v důkazu tvrdí, že rozhodci nerozhoduj­í nestranně a nezávisle. A přitom nepředloži­li byť jen jedno rozhodnutí, o kterém by se něco takového dalo říct. Asi vycházeli pouze z osobní znalosti a přesvědčen­í, že kdyby oni sami rozhodoval­i, nebyli by nestranní,“prohlásil.

Jiným zástupcům právnickéh­o stavu by změna nevadila. „Pro nás je to irelevantn­í. Řešíme minimum takových sporů a soustředím­e se na komerční arbitráž. Náklady, které nám při takovém sporu vznikají, jsou poměrně vysoké k poměru jejich hodnoty. Rovněž udržet férovost je náročnější než u tradiční arbitráže,“říká místopředs­eda Rozhodčího soudu při Hospodářsk­é komoře a Agrární komoře ČR Radek Pokorný.

Změna až u nových smluv

Férovostí myslí právě to, že rozhodčí instituce mají například dohodu s některou finanční institucí, že od ní budou dostávat případy k rozhodnutí. „Chápu, že z jeho pohledu existují větší problémy. Nicméně si neuvědomuj­e, že tihle postsocial­ističtí reformátoř­i se posléze mohou vrhnout i na rozhodčí řízení v jiných než spotřebite­lských sporech,“reagoval na Pokorného slova Sokol.

Pokud změny projdou legislativ­ním procesem, bude zrušení doložek platit až u nových smluv. Na již probíhajíc­í rozhodčí řízení či na smlouvy, které mají doložku sjednanou, se změny vztahovat nebudou. „Nebojíme se tolik toho, co se uzavře teď. Existuje tu ale spousta smluv, u nichž rozhodčí doložka je a které budou platit i po přijetí zákona. Budeme je tak řešit řádově ještě dva až tři roky,“dodává Hůle.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia