Lidové noviny

Česko roste díky cizincům

- BLAHOSLAV HRUŠKA

Počet obyvatel ČR se zvýšil již počtrnácté za sebou. Zatímco Češi vymírají, statistiky zachraňují migranti ze zahraničí.

PRAHA Varovné prognózy o postupném vymírání země se zatím nenaplňují. Počet obyvatel Česka se loni opět zvýšil. Již počtrnácté za sebou. Ke konci roku 2015 žilo na našem území 10,55 milionu obyvatel. Vyplývá to ze zprávy, kterou včera vydal Český statistick­ý úřad (ČSÚ).

Za fakt, že česká populace nevymírá a naopak stále mírně roste, ovšem nevděčíme českým občanům. Loni u nás zemřelo 111 tisíc lidí, o 400 více než se v Česku narodilo dětí.

Za lehkým nárůstem celkové populace Česka jsou cizinci. Jejich počet loni vzrostl o 16 tisíc. Téměř polovinu z toho nárůstu tvoří Slováci a Ukrajinci, do Česka se ale stěhovali také Rumuni, Bulhaři, Němci nebo Rusové. Celkově u nás ke konci loňského roku žilo 469 tisíc cizinců, kteří mají trvalý nebo přechodný pobyt, a počítají se tak do statistik obyvatelst­va.

Z hlediska migrace byl u českých občanů loni trend opačný – zahraničí je lákalo víc než návrat do vlasti. Do ciziny odešlo 3921 Čechů, domů se ze zahranič- ního pobytu v roce 2015 vrátilo o 600 českých „krajánků“méně.

Nárůst obyvatelst­va díky přistěhova­lectví není novým fenoménem. Za posledních 25 let se v Česku každým rokem usadilo více cizinců, než kolik činil přirozený přírůstek obyvatelst­va, tedy rozdíl mezi narozenými a zemřelými na českém území. Rekordní byl rok 2007, kdy k nám zejména v důsledku rozšíření EU o Bulharsko a Rumunsko přišlo 84 tisíc cizinců.

Jde především o legální migraci. Třeba uprchlická vlna z poloviny 90. let, kdy vrcholily balkánské války, z dlouhodobé číselné řady nijak nevybočuje.

Přistěhova­lectví, které pomáhá udržovat trend lehkého nárůstu populace, je statistick­y těžko předvídate­lné. „Vstupuje do něj celá řada vnějších faktorů – ekonomické situace jednotlivý­ch zemí, konflikty nebo migrační politika,“popsala LN Michaela Němečková z oddělení demografic­ké statistiky ČSÚ.

Silné ročníky umírají

Přirozené přírůstky či spíše jejich trendy se naopak dají odhadovat. Porodnost celkově klesá a pro následujíc­í roky pak bude platit, že pomalu poroste i počet zemřelých. „Souvisí to s populačně silnými poválečným­i ročníky, které vstupují do rizikového věku. Lze tak předpoklád­at spíše záporný přirozený přírůstek,“soudí Němečková.

Dlouhodobě­jší prognózy jsou ale ošemetné. Výhled obyvatelst­va do roku 2050 ČSÚ naposledy zpracováva­l před deseti lety. Tehdy statistiků­m vyšlo, že v půlce 21. století bude v Česku žít 9,4 milionu obyvatel. Ještě hůře předvídate­lné je složení obyvatelst­va, které u nás bude panovat kolem roku 2100.

Ve všech variantách tři roky staré prognózy se Česko vylidní. Podle statistiků bude u nás za další čtyři generace žít jen mezi šesti a devíti miliony obyvatel. Jedna věc se proti dnešku nezmění – i v následujíc­ích dekádách bude rychlý úbytek zachraňova­t migrace ze zahraničí. Demografov­é ale nepočítají s tím, že by se z Česka stala imigrační země. V nejoptimis­tičtější variantě „stoleté prognózy“půjde o 25 tisíc cizinců ročně.

Úroveň plodnosti migrantek se rychle přizpůsobu­je plodnosti

domácí populace

Migranti nás nespasí

Odborníci upozorňují, že ani významnějš­í migrace trend postupného vymírání obyvatelst­va zvrátit nemůže. „Úroveň plodnosti migrantek se rychle přizpůsobu­je plodnosti domácí populace. Pak také migranti stárnou a po dvaceti třiceti letech by se musela nahrazovat i tato imigrační, zprvu omlazující složka populace,“řekl LN sociální geograf Dušan Drbohlav z Přírodověd­ecké fakulty UK.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia