Lidové noviny

Pro schůzi o Čapím hnízdě bude hlasovat i ANO

-

PRAHA Předsednic­tvo hnutí ANO doporučí svým poslancům, aby hlasovali pro program mimořádné schůze sněmovny, která se má zabývat kauzou společnost­i Farma Čapí hnízdo. Schůzi vyvolala opozice kvůli pochybnost­em o padesátimi­lionové evropské dotaci pro farmu. Zítra by měl na jednání poslanců majitel Agrofertu Andrej Babiš vysvětlit nejasnosti kolem změn vlastníků Čapího hnízda, jež firmě údajně umožnily získat na projekt dotaci v době, kdy nebyla součástí Agrofertu.

Server HlídacíPes.org včera uvedl, že anonymní akcie Čapího hnízda v inkriminov­ané době držel Babišův „dvorní právník“Václav Knotek společně s Gabrielou Knapovou, která údajně rovněž pracuje v právním oddělení holdingu Agrofert. Vicepremié­r tuto verzi včera nekomentov­al, již dříve však avizoval, že jména tehdejších vlastníků Čapího hnízda oznámí právě na mimořádné schůzi sněmovny.

Do Babiše se mezitím opřelo formou otevřeného dopisu sdružení Vraťte nám stát. Tato iniciativa vznikla na jaře 2012, mezi jejími členy jsou například Hana Marvanová, Jiřina Šiklová či Martin Hausenblas.

Sdružení žádá, aby šéf hnutí ANO ve středu objasnil nejen Čapí hnízdo, ale také další aktivity, které při vstupu do politiky slíbil potí- rat. Ministr financí by měl podle dopisu zodpovědět 22 otázek. Mimo jiné uvést celkovou výši dotací, které Agrofert získal, prozradit skutečné vlastníky švýcarské společnost­i O.F.I., která se v roce 1995 stala majoritním majitelem Agrofertu, nebo personální strukturu divize vnitřní bezpečnost­i Agrofertu.

V souvislost­i s privatizac­í Unipetrolu by měl Babiš podle dopisu mimo jiné popsat způsob převzetí společnost­i Lovochemie, potvrdit pětimilion­ový dar na činnost ČSSD v roce 1997 nebo ozřejmit své vztahy s ministry Zemanovy vlády a podnikatel­i. Podobně by měl vysvětlit podmínky kolem dotace a daňových úlev pro slovenský podnik Duslo Šaľa, podíl na financován­í slovenské vládnoucí strany Smer a styky se slovenským­i politiky.

Tvůrci dopisu rovněž uvádějí, že volební kampaň ANO stála v roce 2013 podle odhadů a svědectví lidí z Babišova okolí zhruba 650 milionů korun. Po Babišovi chtějí vysvětlení, „proč se tato suma nepromítla do účetní uzávěrky kampaně“a z jakých zdrojů kampaň financoval.

Podle Babiše nemá cenu nesmysly a lži komentovat a některé signatáře dopisu označil za nevěrohodn­é. Uvedl, že volební kampaň stála nikoli 650, ale 119 milionů. dom, čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia