Lidové noviny

Americký politik v českém loži

Kevin Spacey se v seriálu House of Cards zotavuje v posteli středočesk­é firmy

- JAKUB ZELENKA

PRAHA Za co jiní platí stovky tisíc dolarů, to se povedlo české firmě Linet s téměř nulovou investicí. Její lůžko se i s logem objevilo několikrát v populárním seriálu Dům z karet (House of Cards) a poležela si na něm i herecká hvězda Kevin Spacey, který v sérii ztvárnil postavu kandidáta na amerického prezidenta.

Pro srovnání, aby firma OnePlus protlačila své špičkové mobily do tohoto seriálu, musela zaplatit 300 tisíc dolarů (přes sedm milionů korun) za takzvaný product placement. Teprve pak se nejdražší telefony společnost­i začaly objevovat v rukou hlavních postav série.

Česká firma Linet vyrábějící nemocniční a pečovatels­ká lůžka se ale do seriálu dostala téměř bez nákladů. Spacey, který hraje politickéh­o intrikána Franka Underwooda, se zotavuje na české posteli například v nejnovější (čtvrté) sezoně a záběr kamery neopomněl ani zářivě červené logo společnost­i.

„Linet platil jen dopravu postele na místo natáčení a jeho lidé museli zaškolit herce, aby věděli, jak postel správně používat. Jinak to nestálo ani dolar,“sdělil serveru Lidovky.cz mluvčí společnost­i Michal Uryč. Spolupráci domluvila šéfka americké pobočky Linet Ellis Lindseyová.

Podlemanaž­era firmy Linet Tomáše Koláře není přítomnost českých lůžek v seriálu ničím překvapivý­m. „Naše postele se dostávají na nejlepší americké kliniky. Konkurujem­e především špičkovou kvalitou, proto i spojení se seriá- lem Dům z karet dává smysl,“doplnil.

Výrobky Linetu se objevily v seriálu opakovaně. Firma například upozornila, že ve třetí sérii „zazářil“model Eleganza 3. „Lůžko se objevilo hned několikrát v úvodní části prvního dílu, kde diváci mohli sledovat zotavení jedné z klíčových postav Douglese Stampera (v podání Micheala Kellyho),“chlubí se společnost na webových stránkách.

Dům z karet je seriál založený na románu Michaela Dobbse a produkuje jej digitální videopůjčo­vna Netflix. Příběh sleduje politika Franka Underwooda, který se snaží získat co největší moc pomocí manipulace a lstí. Seriál, který vysílá od 13. ledna i Česká televize, posbíral řadu ocenění: jako první webový seriál byl nominován v řadě kategorií na ceny Emmy i Zlaté glóby – herečka Robin Wrightová glóbus získala.

 ?? Seriál House of Cards (v Česku vysílaný pod názvem Dům z karet) přepsal pravidla tvorby obsahu. Produkoval­a jej totiž digitální videopůjčo­vna. Na snímku hlavní hrdina v lůžku české firmy. REPRO LN ?? Intrikán Frank v nemocnici.
Seriál House of Cards (v Česku vysílaný pod názvem Dům z karet) přepsal pravidla tvorby obsahu. Produkoval­a jej totiž digitální videopůjčo­vna. Na snímku hlavní hrdina v lůžku české firmy. REPRO LN Intrikán Frank v nemocnici.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia