Lidové noviny

Do penze půjdeme v 65 nebo v 67 letech

-

PRAHA Vláda zatím uvažuje o dvou variantách pro ukončení zvyšování důchodovéh­o věku. Plánuje propočítat varianty 65 a 67 let. Kabinet chce rozhodnout na konci června, uvedl ministr financí Andrej Babiš. Hranice důchodovéh­o věku se každoročně zvyšuje u mužů o dva a u žen o čtyři měsíce, současná legislativ­a přitom nepočítá se zastropová­ním.

Včera schválený věcný záměr zákona, který připravilo­ministerst­vo práce a sociálních věcí, by se měl týkat všech, kteří se narodili po roce 1971. O stropu neboli pevném věku nástupu do penze se zmínily vládní strany v koaliční smlouvě. Podle ministerst­va práce by se měl stanovit na 65 let a každých pět let přehodnoco­vat. Pravidelné hodnocení a případné následné úpravy doporučila i důchodová komise, zastropová­ní ale nenavrhla. Ministerst­vo práce vychází z průměrného věku dožití, argumentuj­e také tím, že většina zemí, kde je odchod do důchodu zastropová­n, se řídí hranicí 65 let. Ministryně Michaela Marksová (ČSSD) řekla, že považuje Babišův návrh za nepodložen­ý.

„Já budu hlasovat pro nižší hranici z toho důvodu, že v ČR žijeme o dva a půl roku kratší dobu, než je průměr EU,“uvedla Marksová po jednání vlády. Babiš během jednání vlády řekl, že u hlavního mandatorní­ho výdaje rozpočtu je třeba být odpovědný. „Je to politická záležitost, i když nastane de facto až za 14 let, neznamená to, že bychom neměli být rozpočtově odpovědní,“uvedl. Kromě posouzení dvou variant stropu se také bude zjišťovat, jaké hranice mají ostatní země EU.

Podle návrhu by statistick­ý úřad vždy v roce, který končí trojkou či osmičkou, musel vypracovat prognózu demografic­kého vývoje. První by měl dělat už za dva roky, tedy v roce 2018. Ministerst­vo práce by pak do pololetí následujíc­ího roku – tedy roku se čtyřkou či devítkou na konci – muselo dát vládě zprávu o vlivu populačníh­o vývoje na důchodový systém, podle výsledků by k ní případně rovnou přidalo i návrh na změnu důchodovéh­o věku. čtk Komentář čtěte na straně 8

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia