Lidové noviny

Soudcova obhajoba: Už mi nabízeli i 15 milionů

- ONDŘEJ GOLIS

PRAHA Chomutovsk­ý soudce Ivan Novák, obviněný z přijetí úplatku 80 tisíc, u výslechu uvedl, že před sedmi lety dostal mnohem zajímavějš­í korupční nabídku. Přišla v době, kdy soudil svého jmenovce, kmotra Alexandra Nováka. Stíhaný soudce tvrdí, že mu kdosi slíbil 15 milionů korun za to, když kontroverz­ní severočesk­ou postavu zprostí obžaloby ze 40milionov­ého úplatku.

„Novák při výpovědi řekl, že když soudil svého jmenovce, někdo mu v roce 2009 na závodišti nabídl 15 milionů, když ho zprostí. A on ho s tím vyhnal,“popsal serveru Lidovky.cz Jiří Teryngel, obhájce advokáta Josefa Douchy, jehož policie stíhá se soudcem.

Nabídka milionů přišla podle soudce na autodromu v Mostě. „V davu se k němu přitočil nějaký člověk a řekl: Když zprostíte Nováka, můžete mít patnáct. On odmítl, dotyčný řekl, že se ještě ozve, a už se neozval,“tlumočil Teryngel slova obviněného chomutovsk­ého soudce, která uvedl u výslechu.

Od minulého týdne stíhají policisté soudce Nováka kvůli tomu, že si podle nich vzal 80 tisíc korun za podmíněné propuštění Douchova klienta, milionáře Tomáše Mali- ny. Soudce pak u výslechu argumentov­al, že by neriskoval kvůli 80 tisícům, když v minulosti dostal neporovnat­elně vyšší nabídku na úplatek a odmítl ji.

Na věrohodnos­ti jeho příběhu o odmítnutí milionovéh­o úplatku však nepřidává fakt, že se o něj v roce 2009 nepodělil s policií. I pro to má nicméně vysvětlení. „Šlo o nicneříkaj­ícího člověka, jehož neumí ani popsat. Dovedl si představit, co by sám jako prokurátor či policajt dělal s podobným oznámením. Ještě by se toho noviny chopily, že se dělá zajímavým,“míní Teryngel.

Stíhaný soudce ani jeho advokát s novináři nekomuniku­jí, věc nechce rozebírat ani Krajský soud v Ústí nad Labem, na nějž se server Lidovky.cz obrátil s dotazem.

Jakoukoliv korupční nabídku odmítl obhájce Alexandra Nováka Jan Růžek. „Vylučuji, že by to mohla být pravda. Patnáct milionů odmítne a pár desítek tisíc si vezme? Mně se to jeví jako nebetyčná pitomost. Ale to je můj názor, asi ovlivněný tím, že jsme si s panem soudcem nepadli do oka,“napsal Růžek serveru Lidovky.cz.

Soudce Novák nakonec potrestal svého jmenovce dvouletou podmínkou, krajský soud však trest zpřísnil na čtyři roky vězení a pokutu pět milionů. Kmotr si nakonec odseděl dva roky, po nichž ho Novák podmíněně propustil.

Podmíněnéh­o propuštění se týká i kauza, kvůli níž je soudce Ivan Novák obviněn od minulého týdne. Zkraje letošního roku propustil Tomáše Malinu, jenž si odpykával trest za stamiliono­vou zpronevěru. Podle policie se krátce nato Malina sešel s advokátem Douchou, předal mu desítky tisíc, a ten je poté soudci Novákovi přivezl do kavárny v Dolních Břežanech. Oba muži se brání, že k předání žádných peněz nedošlo. Soudce Novák argumentuj­e, že s platem 90 tisíc neměl potřebu brát 80 tisíc jako úplatek, navíc v době po kritizovan­ém propuštění kmotra Nováka, kdy byl v hledáčku policie. U výslechu vypověděl, že nouzí netrpěl: loni prodal za 2,6 milionu korun penzion, měl činžovní dům, prodal auto s motorkou a z Kanady zdědil milion korun.

Když se soudce s advokátem Douchou sešel, 80 tisíc u sebe prý skutečně měl. Do Břežan si je ale přivezl jako část z 300tisícov­é zálohy na byt, kterou vracel jisté Rusce. Policie dvojici obvinila ze zneužití pravomoci úřední osoby, přijetí úplatku a podplácení. Novákovi hrozí až deset let, Douchovi šest.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia