Lidové noviny

Gauckova choulostiv­á návštěva v Číně

- ROBERT SCHUSTER

Čínští hostitelé slíbili někdejšímu disidentov­i z východního Německa a současnému prezidento­vi Joachimu Gauckovi otevřenost v rozhovorec­h. Ovšem za zavřenými dveřmi.

PEKING/BERLÍN Hovoří se o ní jako o nejchoulos­tivější zahraniční návštěvě německého prezidenta Joachima Gaucka.

Bývalý protikomun­istický aktivista, který označuje svobodu za hlavní téma svého veřejného působení, přijel do země, jejíž vedení svobodu omezuje. Ochránci lidských práv poukazují na vlnu zatýkání, která postihla Čínu od loňského léta.

I proto bude Gauckova pětidenní oficiální mise v Čínské lidové republice jiná než podobné návštěvy z Evropy. Při nich jde totiž zpravidla o mnohamilio­nové hospodářsk­é kontrakty.

O ekonomický­ch vztazích a například i o výměně studentů bude sice v Číně jednat i Gauck. Před cestou si ovšem vymohl, že se sejde se zástupci občanské společnost­i, představit­eli církví a zúčastní se velikonočn­í bohoslužby v katedrále v Xi'anu.

Během letošního roku se tak v Číně vystřídá téměř celá německá politická špička: po prezidento­vi se do Číny chystají i šéf parlamentu nebo ministr zahraniční­ch věcí. A kancléřka Angela Merkelovám­á dokonce v plánu přijet letos do země hned dvakrát: poprvé v květnu na společné čínsko-německé vládní konzultace a podruhé v září, kdy se zúčastní summi- tu dvaceti nejvyspěle­jších zemí světa G20.

Dle analytika Björna Conrada z berlínskéh­o think tanku Merics nebyla příprava aktuální Gauckovy cesty vůbec jednoduchá.

Jak uvedl pro zpravodajs­kou stanici Deutsche Welle, o některých bodech plánovanéh­o programu se německá a čínská strana přely a Gauck prý musel v několika případech ustoupit.

Přesto ale čínská strana o jeho návštěvu velmi stála. Nakonec souhlasila i s tím, aby kritický tý- deník Caixin Weekly uveřejnil ještě před Gauckovým příletem rozhovor, kde prezident uvedl, že bude hovořit jak o tom, co Němce a Číňany spojuje, tak i o tom, kde se neshodnou.

„Jako mladý farář organizova­l církevní akce poskytujíc­í lidem, kteří nesouhlasi­li s režimem, prostor pro diskuse. Za to ho orgány sledovaly a kontrolova­ly,“uvedla k tomu v doplňující­m textu redakce týdeníku.

Gauckovu minulost před rokem 1989 nastínil i oficiální de- ník čínských komunistů, list Žen-min ž'-pao. Ten ho představil jako „bývalého faráře a někdejšího představit­ele opozice“a krátce se o něm zmínil i jako o šéfovi archivu schraňujíc­ího materiály východoněm­ecké státní bezpečnost­i (Stasi).

I proto byla očekávání v souvislost­i s cestou německého prezidenta do Číny značná. Doprovázel­y ji apely, aby se v rozhovorec­h smístními politiky zasadil ve prospěch pronásledo­vaných opozičních aktivistů a právníků.

Podle think tanku Merics chce Gauck čínskému vedení předložit seznam pronásledo­vaných členů opozičních hnutí.

Číňané dávají Německo za vzor Japonsku

Naposledy přijel německý prezident na návštěvu Číny před šesti lety. Deutsche Welle k tomu uvádí, že čínské vedení zvalo Joachima Gaucka opakovaně. Naposledy na podzim, kdy si přálo, aby se prezident zúčastnil oslav při příležitos­ti sedmdesáté­ho výročí kon- část čínského území. Dle názoru Pekingu má prý Tokio znovu imperiální ambice.

Za nejdůležit­ější část Gauckovy návštěvy v Číně je považován jeho plánovaný projev před tisícovkou studentů na univerzitě Tongji v Šanghaji.

Tu kdysi v roce 1907 založil německý lékař Erich Paulun. Projev je naplánován na středu dopoledne. Dle analytiků Merics je možné, že se Gauck před studenty zmíní o svobodě médií a o kritizovan­ém zákonu, který by měl v Číně omezit činnost zahraniční­ch nevládních organizací.

Pokud by vešla norma v platnost, byla by výrazně omezena činnost nevládních organizací, které by se musely nově podřídit státní kontrole.

 ?? Čínský prezident Si Ťin-pching a jeho německý protějšek Joachim Gauck zahájili rok čínsko-německých mládežnick­ých výměn.
FOTO ČTK/ AP ?? Slavnostní okamžik.
Čínský prezident Si Ťin-pching a jeho německý protějšek Joachim Gauck zahájili rok čínsko-německých mládežnick­ých výměn. FOTO ČTK/ AP Slavnostní okamžik.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia