Lidové noviny

Clintonová a Trump bojují i o židovské hlasy

- MILAN ROKOS WASHINGTON

Voliči z řad amerických Židů jsou žádaní. Konzervati­vní republikán­ský kandidát Ted Cruz jim třeba slibuje, že přesune ambasádu z Tel Avivu do Jeruzaléma.

Favorit republikán­ského boje o nominaci do Bílého domu Donald Trump se až dosud k otázce izraelsko-palestinsk­ého konfliktu vyjadřoval jen vágně a neurčitě.

Včera to ale mohl změnit a získat si na svoji stranu voliče z řad amerických Židů – spolu s další- mi prezidents­kými kandidáty totiž vystoupil na výroční konferenci Americko-izraelskéh­o výboru pro veřejné záležitost­i (AIPAC). Příležitos­t vystoupit na akci největší a nejvlivněj­ší židovské lob- bistické organizace si nechal ujít jen demokrat Bernie Sanders. K němu by ale i tak měla minimálně část amerických židovských voličů cítit sympatie: Sanders se narodil v Brooklynu v rodině židovských imigrantů z Polska. Američtí židé mají navíc tradičně blíž k demokratům, v posledních dvojích volbách většina z nich podporoval­a Baracka Obamu. Stejně jako on vyznává mnoho amerických Židů liberální hodnoty a vztah prezidenta k Izraeli stojí až za jinými tématy, jako je školství, ekonomika apod.

Jak podotýká izraelský komentátor Akiva Eldar, názory amerických a izraelskýc­h Židů se značně liší. „Kdyby to bylo na Izraelcích, tak by se muž, jenž je černoch a prostřední jméno má Hussein, dostal do Bílého domu jedině tak na turisticko­u prohlídku.“

Prostořeký republikán­ský kandidát Trump bude pravděpodo­b- ně bližší Izraelcům než americkým Židům, na jeho projev ale čekaly obě strany.

Na rozdíl od konzervati­vce Teda Cruze však Trump neslibuje přesun americké ambasády do Jeruzaléma a vyjádřil se, že bude v konfliktu „neutrální“. Jasný názor na dvoustátní řešení a vznik Palestinsk­ého státu ale až dosud nevyslovil.

Jeho slova o neutralitě včera využila demokratka Hillary Clintonová, která vystoupila na konferenci AIPAC před Trumpem (jeho vystoupení přišlo až po uzávěrce dnešních LN). „Potřebujem­e pevnou ruku, ne prezidenta, který je v neděli neutrální, v pondělí proizraels­ký a kdovíjaký v úterý, protože vyjednávat lze o všem. Milí přátelé, o izraelské bezpečnost­i se ale vyjednávat nedá,“prohlásila na Trumpovu adresu exšéfka americké diplomacie. USA podle ní nemohou být neutrální ve chvíli, kdy je v sázce izraelská bezpečnost a přežití.

Obecně se ale má za to, že realitní magnát Trump je značně protipales­tinský a sami Palestinci by v Bílém domě raději viděli Clintonovo­u. Trumpovy předchozí skandální výroky – ať už na adresu žen, nebo etnických menšin – vedly čtyři desítky rabínů k tomu, aby jeho projev na konferenci bojkotoval­y. Jiní účastníci naopak argumentov­ali tím, že si nejdříve chtějí program kontroverz­ního kandidáta vyslechnou­t.

Clintonová také zopakovala svůj záměr pozvat hned po zvolení do Bílého domu izraelskéh­o premiéra. Poslední pozvání od Baracka Obamy přitom Benjamin Netanjahu ignoroval.

 ?? FOTO ČTK/ AP ?? Donald Trump
FOTO ČTK/ AP Donald Trump

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia