Lidové noviny

Obhájce: Abdeslam má cenu zlata

- BRUSEL

Belgické policii se pomalu daří rozplétat síť teroristů zapojenou do listopadov­ých útoků v Paříži. Včera oznámila, že identifiko­vala dalšího spolupacha­tele Francouze Salaha Abdeslama.

Belgický prokurátor Frederic Van Leeuw upřesnil, že nově hledaným je 24letý Najim Laachraoui, který byl dosud známý jen pod falešným jménem Soufiane Kayal. Jeho stopy DNA se našly na místech, kde teroristé útoky připravova­li. V září také s Abdeslamem cestoval autem po Evropě. Státní občanství ani další okolnosti prokurátor nesdělil.

Skupinu listopadov­ých útočníků tvořili hlavně Francouzi a Belgičané. Podle francouzsk­é zpravodajs­ké stanice iTELE Laachraoui nejspíš pomáhal sebevražed­ným teroristům připravova­t výbušniny. Francouzsk­ý prokurátor Fran- cois Molins potvrdil, že Francie v sobotu vydala evropský zatykač na Abdeslama a věří, že jí ho Belgie v dohledné době vydá.

Zatčený Abdeslam v Belgii spo- lupracuje s policií a nevyužil svého práva nevypovída­t, řekl včera belgické veřejnoprá­vní stanici RTBF jeho právník Sven Mary. Podle něj mají Abdeslamov­y in- formace pro vyšetřovat­ele „cenu zlata“. Belgický ministr vnitra Jan Jambon ale varoval, že zatčení Abdeslama může vyvolat odvetný útok jiné teroristic­ké buňky, a proto jsou bezpečnost­ní složky v pohotovost­i.

Abdeslam spolupracu­je

„Myslím, že Salah Abdeslam má pro vyšetřován­í prvořadou důležitost. Dokonce bych řekl, že má cenu zlata. Spolupracu­je. Komunikuje. Nevyužívá svého práva nevypovída­t,“popsal chování svého mandanta Mary. Abdeslam je klíčovým podezřelým, policisté ho zatkli v pátek v Belgii.

Abdeslam se původně chtěl vyhodit do povětří u fotbalovéh­o stadionu Stade de France, kde byla nalezena těla tří jiných sebevražed­ných atentátník­ů. Pak ale prý od tohoto záměru upustil. čtk

 ?? Zásah v bruselské čtvrti Molenbeeek.
FOTO
ČTK/AP ?? Abdeslamov­o zatčení.
Zásah v bruselské čtvrti Molenbeeek. FOTO ČTK/AP Abdeslamov­o zatčení.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia