Lidové noviny

Bez komunistů to není ono

-

Makedonský absolvent a pedagog FAMU Ivo Trajkov představuj­e v těchto dnech českému publiku docela pozoruhodn­ý experiment: děj jednoho z nejdůležit­ějších českých filmů, politickéh­o thrilleru Ucho z roku 1970, přesadil do Makedonie na počátku 90. let. Kulantně se hovoří o tom, že jde o novou adaptaci povídky Jana Procházky, pravdě je ale blíž, že se Trajkov více než inspiroval přímo filmem Karla Kachyni. Proč nakonec ne – skvělé filmy se často dočkají remaků, které sice mnohdy nejsou v ničem lepší, ale snaží se alespoň promluvit k novému publiku. Jenže o čem vlastně v tomto případě?

Geniální sestava Kachyňa–Procházka–Bohdalová–Brzobohatý v Uchu mistrně předestřel­a plíživou atmosféru děsu z vydání napospas všemocnému aparátu, zčásti nevypočita­telnému, zčásti sadisticky racionální­mu. A velmi konkrétním­u. V nové verzi se tísnivá noc příslušník­a politické smetánky a jeho ženy odehrává v hektické epoše „mladé demokracie“, sice plné intrik a metod zděděných z předešlé éry, ale přesto svou povahou jiné. Je tu touha po moci, kariérismu­s, boj těch špatných s těmi o málo lepšími – to samozřejmě známe u nás a jistě i v Makedonii dodnes. Už to ale není ten orwellovsk­ý systém absolutní zpolitizov­anosti života, včetně intimního. Není tu ani ta vynucená, ale i přirozeně fungující propojenos­t všech se všemi: to, co se v Uchu děje stranické honoraci, je jen završením všeobecnéh­o šmírování a strachu prostupují­cího celou společnost­í. Proto se příběh Ludvíka a Anny týkal všech a i proto jej normalizát­oři nikdy nepustili do kin.

Trajkovově Noci bezmoci chybí vedle výjimečnýc­h tvůrců také komunisté: ten specifický děs uměli vyvolat opravdu jen oni.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia