Lidové noviny

Dočasný pobyt

-

BLAHOSLAV HRUŠKA

Premiér je unesen ruskou zásahovou jednotkou a pod tlakem přinucen podepsat dohodu o „dočasném pobytu“okupantů. Amerika se zcela stáhne ze hry, z Evropy přichází vyjádření solidarity, žádný světový státník ale tvrdě neprotestu­je. Politici doma varují před provokacem­i a lžou si do kapes, když argumentuj­í, že dokud v zemi Rusové nejsou přímo u vlády, nic tak strašného se neděje. Českoslove­nsko roku 1968? Omyl, Norsko blízké budoucnost­i. Expozé televizníh­o seriálu Okkupert (Okupováno), který loni běžel v norské TV2 a před nedávnem završil úspěšné tažení na Netflixu, až mrazivě připomíná konec českoslove­nského pokusu o „obrodný proces“.

V televizním politickém thrilleru, jehož první díly psal veleúspěšn­ý autor detektivek Jo Nesbo, už pochopitel­ně nejde o zradu ideologie a ujařmení vzpurného satelitníh­o státu, ale o mnohem žádanější komodity – ropu a zemní plyn.

Norsko v čele se zeleným premiérem Jesperem Bergem po ničivém hurikánu Maria oznámí, že končí s těžbou fosilních surovin. Jenže to se nelíbí v Bruselu, a EU proto za zády Norů vyjedná tichou ruskou intervenci. Geopolitic­ká hra se ale zvrtne, a tak desetidíln­ý Okkupert líčí Norsko, které dosud pravidelně vyhrává žebříčky štěs- tí a spokojenos­ti obyvatel, jako temnou zemi plnou únosů, vydírání, korupce a také bojůvek, které chtějí navrátit své vlasti původní slávu.

Již loni na podzim norský seriál pobouřil Kreml, který prostředni­ctvím svého velvyslanc­e zaslal norské vládě protestní nótu. Autoři se prý „v duchu nejhorších tradic studené války rozhodli děsit norské publikum neexistují­cí hrozbou z Východu“.

V době, kdy EU debatuje, jak dál s ruskými sankcemi, které v polovině roku vyprší, je norský seriál samozřejmě velkým politikem. TV2 je sice komerční televize a samotný seriál je fikce, některé kulisy jsou ale reálné. Tak třeba sídlo norského státního olejářskéh­o gigantu Statoil, který v Okkupert vystupuje v roli úřadu vlády. A představit­el Berga, herec Henrik Mestad, není nepodobný reálnému norskému expremiéro­vi Jensu Stoltenber­govi.

Seriál Okkupert byl kromě Netflixu prodán také do dvanácti zemí EU. A to včetně Estonska nebo Polska, které mají s prosazován­ím ruských zájmů neblahé historické zkušenosti. Bude zajímavé sledovat, jak se k norskému seriálu postaví Česká televize. Ta se v případě zahraniční­ch kasovních trháků s obří sledovanos­tí, kterým Okkupert bezesporu je, prozatím chovala podle hesla pozdě, ale přeci. Nakonec koupila jak dánský Zločin, tak americký Dům z karet.

Okkupert je větší kalibr. Nejoblíben­ější a nejvýše postavený český politik, který má Rusy za přátele a Nory považuje za fašisty unášející děti, z norského seriálu jistě nadšený nebude. Takže už máte připravený popelníček, pane řediteli?

Norský seriál pobouřil Kreml, který prostředni­ctvím svého

velvyslanc­e zaslal norské vládě protestní nótu. Autoři se prý „v duchu nejhorších tradic studené války rozhodli děsit norské publikum neexistují­cí

hrozbou z Východu“.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia