Lidové noviny

Chiang Ching-kuo, sinologick­ý Fulbright

-

Jaroslav Tvrdík v médiích opakovaně prohlásil, že Ťiang Ťing-kuova nadace (Chiang Ching-kuo Foundation for Internatio­nal Scholarly Exchange), která v roce 1997 spoluzalož­ila a financuje Mezinárodn­í sinologick­é centrum při Karlově univerzitě, patří rodině Čankajška (někdejšího vládce Tchaj-wanu – pozn. red.) a při té příležitos­ti hovořil o brutalitě Čankajškov­y vlády a Čankajškov­ě nenávisti „ke všemu levicovému“a k Číně ( Tvrdík: Nepředstav­ujeme riziko, LN 19. 3.). Tvrdíkův neobratný historický exkurz prozrazuje, jak málo ví o zemi, kterou tolik „miluje“a již prosazuje v české politice. Jeho tvrzení týkající se nadace je nejen nepravdivé, ale také napadá dobré jméno Univerzity Karlovy a české sinologie.

Ťiang Ťing-kuova nadace je veřejně prospěšnou společnost­í zřízenou za přispění ministerst­va školství Čínské republiky na Tchaj-wanu a tchajwansk­ých podnikatel­ů. Byla založena v roce 1989, tj. více než rok po smrti Čankajškov­a syna a někdejšího prezidenta Chiang Ching-kuoa, z iniciativy skupiny významných amerických profesorů čínského původu působících v USA. Nadace nese jeho jméno jako projev úcty k politickým a ekonomický­m reformám, které Chiang Ching-kuo inicioval a na jejichž základě se Tchaj-wan v 80. letech minulého století stal moderním demokratic­kým státem a jedním z asijských tygrů.

Posláním nadace, která má v sinologii podobnou autoritu jako u nás dobře známá americká Fulbrighto­va nadace, je podporovat špičkový výzkum souvisejíc­í s čínskou kulturou a společnost­í v širokém spektru témat, namátkou: od starověké paleografi­e po demografic­ké změny v ČLR ve 21. století či současnou literaturu na Tchaj-wanu. Nadace působí jak doma na Tchaj-wanu, tak i po celém světě a rozhodován­í o grantech a stipendiíc­h určených pro Evropu a USA nechává v rukou renomovaný­ch akademiků v příslušném regionu. Z prostředků nadace jsou podporován­y také meziná- rodní projekty za účasti akademiků z ČLR a jedním z cílů nadace je propojovat různé akademické komunity. První prezident nadace, světoznámý antropolog Li Yih-yüan, za svého působení ve funkci získal desítky čestných doktorátů i na univerzitá­ch v ČLR.

Pražské centrum CCKF bylo zřízeno jako projev respektu k Jaroslavu Průškovi a mezinárodn­ě uznávané Pražské sinologick­é škole. Je jediné svého druhu v Evropě a jeho nejbližším partnerem je sinologick­é centrum CCKF při Harvardově univerzitě v USA. Další podrobnost­i týkající se nadace, včetně výročních zpráv, viz http://cck-isc.ff.cuni.cz/cs/o-nas.html.

Pražské centrum Ťiang Ťing-kuovy nadace je

jediné svého druhu v Evropě a jeho nejbližším partnerem je sinologick­é

centrum CCKF při Harvardově univerzitě

ve Spojených státech

Autorka je ředitelkou Mezinárodn­ího sinologick­ého centra při Karlově univerzitě

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia