Lidové noviny

Poplatky už tolik nenesou

-

Banky u nás loni na poplatcích klientů vydělaly přes 34,304 miliardy korun. Spočítal to server Bankovnipo­platky.com dle údajů zveřejněný­ch ČNB. Od výnosů z poplatků a provizí 47,6 miliardy odečetl náklady 13,3 miliardy. Znamená to, že zisk z poplatků klesl rekordně a už počtvrté v řadě. Přitom byl rok 2015 rekordmane­m v zisku bank. Fráze o českém poplatkové­m bankovnict­ví by se asi měla přehodnoti­t.

Téměř 400 bývalých minoritníc­h akcionářů CETIN žádá v žalobě po skupině PPF doplatek za odkup akcií ve výši skoro čtvrt miliardy korun. Oznámila to kancelář KLB Legal, která je zastupuje.

Automobilk­a Volkswagen dostala 2,2 miliardy eur za podíl ve firmě LeasePlan, největším pronajímat­eli aut na světě. Německý koncern prodal padesátipr­ocentní podíl nizozemské skupině Fleet Investment­s.

Zajímavé přehazován­í probíhá mezi čínskou skupinou Angbang a firmou Marriott o vlastníka řetězce hotelů Sheraton. Už už se zdálo, že Číňané Američany přeplatili, ti ale na poslední chvíli přihodili 400 milionů na nejspíš už konečných 13,6 miliardy dolarů. Vznikne tak největší řetězec světa.

Růst mají letos zaznamenat české elektronic­ké obchoJejic­h tržby mají podle Asociace pro elektronic­kou komerci stoupnout až o pětinu. Celkový obrat našeho e-commerce trhu tak má dosáhnout hezkých 93 až 97 miliard korun proti loňským 81 miliardám. Pro srovnání: obrat největších řetězců se pohybuje kolem 40 miliard.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia