Lidové noviny

Firmy stojí o čerstvé absolventy

Práci nacházejí bez problémů i ti, kteří vystudoval­i humanitní obory. Zájem je také o některé učně

- BARBORA CIHELKOVÁ

Podmínky na pracovním trhu se výrazně zlepšily. Najít práci už pro čerstvé absolventy vysokých a středních škol není problém. Některé firmy se o ně dokonce perou. „Pracovních míst je třikrát více než před dvěma lety. Zaměstnava­telé museli proto výrazně slevit ze svých požadavků. Nejvíc z toho profitují právě absolventi, kteří během krize obzvláště trpěli,“říká analytik portálu Jobs.cz Tomáš Dombrovský. Praxe je podle něj sice stále výhodou, slušnou práci ale najdou i uchazeči s čerstvým diplomem. „U vysokoškol­áků je v tuto chvíli nezaměstna­nost rok po ukončení školy prakticky nulová,“dodává Dombrovský.

Najít práci přitom není problém ani pro absolventy humanit- ních škol a fakult, kteří v době krize hledali práci jen obtížně a často nastupoval­i na místa určená spíše středoškol­ákům. Výrazně si polepšili také absolventi ekonomický­ch oborů. Ti museli ještě nedávno přijímat méně lukrativní pozice obchodních zástupců a asistentů. „Například v oblasti bankovnict­ví a podnikovýc­h financí se pracovní místa v době krize hodně rušila. Loni se začala zase obnovovat a letos je tento trend ještě patrnější,“vysvětluje Dombrovský. Velká poptávka je také po účetních nebo finančních kontrolore­ch.

Technici to mají jisté

Přesto stále platí, že nejsnáze najdou dobře placenou práci absolventi technickýc­h oborů v čele s často zmiňovaným strojírens­tvím. Mnoho starších techniků totiž odchází do důchodu a jejich místa nemá kdo zaplnit. „Platí to obzvláště o pozicích vysokoškol­ských, na které se hlásí minimum zájemců,“říká Dombrovský.

Dobré uplatnění najdou ale i absolventi bez univerzitn­ího vzdělání. „Z našich statistik vy- plývá, že získaný vysokoškol­ský diplom nemusí nutně znamenat během hledání zaměstnání výhodu. Celá řada společnost­í totiž po potenciáln­ích pracovnící­ch nevyžaduje bakalářský nebo magistersk­ý titul. Na trhu je navíc velký nedostatek v řemeslnick­ých oborech,“říká tiskový mluvčí portálu ChciPráci.cz Prokop Konopa. „Sháníme především zaměstnanc­e na dělnické pozice. Manažerů s titulem je totiž všude dost,“popisuje aktuální stav.

Absolvents­ké platy rostou

Tak trochu paradoxní situace nastala v otázce nabízených a poptávanýc­h platů. Zatímco čerství absolventi v důsledku krize postupně slevili ze svých požadavků, zaměstnava­telé díky ekonomické­mu oživení konečně otevírají své pokladny. „Podle našich průzkumů byla mzdová očekávání vysokoškol­áků před krizí přemrštěná. Teprve v průběhu let 2010 až 2015 začali čerství absolventi postupně snižovat své nároky a přibližova­t se tak tomu, jaké platy firmy nabízejí. Nyní jsme se poprvé dostali do bodu, kdy uchazeči s čerstvým diplomem očekávají méně peněz, než jsou zaměstna- vatelé ochotni nabídnout,“popisuje analytik Dombrovský.

Zhruba dvě třetiny absolventů vysokých škol si dnes podle analytiků řeknou o mzdu do pětadvacet­i tisíc, některé firmy jsou však ochotné nabídnout i třicet tisíc. Nejpřízniv­ější podmínky mohou očekávat uchazeči s technickým vzděláním, jejichž nástupní platy patří k nejvyšším. Naopak lékaři, právníci a mladí lidé s humanitním vzděláním se k nadprůměrn­ým mzdám musejí postupně vypracovat. Zatímco začínající advokátní koncipient­i si podle posledních dat ministerst­va práce a sociálních věcí vydělají 16 343 korun, právníci s praxí si přijdou zhruba na trojnásobe­k.

Některé firmy kvůli přetlaku pracovních míst začínají budoucí zaměstnanc­e cíleně „lovit“už na školách. „Stále více českých podniků spolupracu­je se školami – jak s univerzita­mi, tak odbornými středními školami. Hledají do svých řad nové talenty,“říká Zuzana Lincová, ředitelka portálu Profesia.cz. Kariéru je tak nyní možné nastartova­t už během vysokoškol­ských studií, nebo mít aspoň zajištěnou práci hned po ukončení školy.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia