Lidové noviny

Čechov se může těšit na čtenáře

-

Marian Kotleba není jediný, koho pohoršuje umění. Agentura Interfax prozradila s odvoláním na slova mluvčího moskevskéh­o patriarchá­tu, že ruská pravoslavn­á církev chce ze školních osnov vyloučit některá díla spisovatel­ů A. P. Čechova nebo Ivana Bunina. Podle církevních hodnostářů totiž klasikové propagují volnou lásku. „Je to časovaná bomba založená ve vědomí našich dětí,“konstatova­l mluvčí Artěmij Vladimirov s tím, že církev chce oslovit ruské ministerst­vo školství. Bylo by skvělé, kdyby tyto autory opravdu někdo zakázal. Konečně by se o ně děti začaly víc zajímat amožná by je někteří i četli.

Je zajímavé sledovat tendence vzdělávací­ch systémů. Dánské ministerst­vo pro vědu a vzdělávání představil­o transforma­ci současného financován­í vysokých škol, které dosud získávaly dotace hlavně podle počtu absolventů. Nový systém má více zohledňova­t i kvalitu školy a její prospěšnos­t pro region, kde působí. Počet absolventů bude hrát roli i nadále, ale ne všech. Spíš jen těch, kteří po škole skutečně seženou zaměstnání. To je novum, které se ovšem nelíbí každému. Například Kodaňská univerzita s největším počtem studentů v zemi se obává dopadu na své financován­í kvůli prosazován­í větší podpory škol mimo hlavní město a upřednostň­ování technickýc­h oborů. Už oznámila, že letos nebude přijímat uchazeče například na eskymologi­i nebo finštinu, protože na to nebude mít.

Podobné snahy jako v Dánsku existují i v jiných zemích, včetně ČR. Zatím jsou u nás vysoké školy financován­y hlavně podle počtu vzdělávaný­ch, avšak kvalita, prospěšnos­t pro region a uplatnitel­nost absolventů hrají už několik let také určitou roli. Není přitom vyloučené, že právě důraz na zaměstnate­lnost bude časem ještě větší.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia